Vučić: Beograd će insistirati da ZSO bude formirana u skladu sa već potpisanim dokumentima

Beta 16.03.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da će zvanični Beograd insistirati da Zajednica srpskih opština (ZSO) bude formirana u skladu sa već potpisanim dokumentima, posebno se osvrćući na dokument iz 2015. godine, koji garantuje da Srbija ima nadležnosti u vidu zdravstva, školstva, ruralnog i urbanog razvoja, prostornog planiranja, ekonomskog razvoja.

Kako je kazao u obraćanju javnosti u Predsedništvu, ta zajednica bi povezala 97 odsto sredina sa većinski srpskim stanovištvom a pojedine opštine bile bi "isturene enklave".

Vučić je istakao da bi ZSO pružila sigurnost srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, jer bi te sredine imale organe u vidu predsednika, skupštine, saveta i da kosovske vlasti ne bi mogle da ukinu platni promet, tvrdeći da to danas mogu da urade.

Dodao je da bi u ZSO bile "uvezane" opštine od Sirinićke Župe do Gračanice i sve četiri opštine na severu Kosova.

Vučić: U Ohridu se ne očekuje sudbonosni dan, svi se nadaju da ću da potpišem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se u Ohridu ne očekuje nikakav sudbonosni dan, da od Brisela još nije stigao nikakav nacrt onoga što želi EU, da će Srbija nastaviti da radi sa Evropskom unijom i da neće odustati od "crvenih linija".

Vučić je rekao da su pojedini mediji objavili navodni "tajni plan" o implementaciji sporazuma ali da to nije tačno, već je to spisak želja albanske strane.

On je rekao da su mnogi su govorili da će Vučić nešto da potpiše.

"Sada nije problem šta se potpisuje, nego se svi nadaju da ću da potpišem. Nećete verovati zašto. U stvari se niko ne nada osim dela običnih ljudi, da neću da potpišem, jer nikoga nije briga ništa oko Kosova i Metohije, oni jedino brinu da imaju priliku da izvrše javno streljanje predsednika. I oni koji organizuju protest nadaju se da ću da potpišem pa da traže moju glavu kao da sam ja pravio plan, a ne zato što će biti nesrećni ako bi plan bio prihvaćen", rekao je predsednik.

Kaže da se jako dugo nije obratio javnosti oko Kosova, da je puno razmišljao i razgovarao o tome šta je neophodno za normalizaciju odnosa sa Prištinom.

"I to nije eufemizam za priznanje, normalizacija je za mene da imamo bolje osnose sa Albancima, da rešimo bezbroj problema i pokušamo da živimo koliko možemo zajedno, ako ne onda jedni pored drugih", rekao je Vučić.

Na početku obraćanja javnosti predsednik se osvrnuo na 19. godišnjicu od pogroma srpskog stanovništva na Kosovu, ponovio da je tada osmoro Srba ubijeno, proterano njih 4.000 i uništeno 35 verskih objekata.

Vučić: Finansije Srbije stabilne, građani trošite novac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večaras da su srpske javne finansije stabilne, da će rast penzija pratiti rast plata, i poručio građanima da troše novac jer neće biti nikakvih problema u zemlji.

Vučić je u obraćanju građanima rekao da je na računu države trenutno 546 milijardi dinara, odnosno pet milijardi evra i da nema potrebe da se zemlja zadužuje na inostranom tržištu sada kada su nepovoljniji uslovi za uzimanje pozajmica.

On je istakao da će u junu moći da se razgovara o povećanju penzija, koje će biti dvocifreno.

"Sa poslednja dva uvećanja penzija posle te povišice penzije će kumulativno biti veće 40 odsto i pratiće rast plata", rekao je Vučić i dodao da je rast penzija veći od rasta inflacije koja je 16 odsto.

Najavio je otvaranje novih fabrika i završetak izgradnje važnih saobraćajnica.

Po rečima Vučića Srbija ima dovoljno prehrambenih proizvoda, biće nabavljene određene količine soli, ali i đubriva.

Vučić: Bankarski, finansijski sistem i javne finasije u izuzetno dobrom stanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da su bankarski i finansijski sistem u celini i javne finansije u Srbiji u izuzetno dobrom stanju.

"Bankarski sistem ima punu stabilnost i likvidnost, devizne rezerve su na istorijskom maksimumu od 21,2 milijarde evra. Kupili smo ove godine 400 miliona evra intervencijom na deviznom tržištu, rezerve zlata rastu i najveće su u istoriji, supervizija i nadzor su samo u jednoj tački, a to je Narodna banka, nema mnogo babica, kilava deca", rekao je Vučić.

Dodao je da su banke sigurne i da se razmišlja da se povećaju garancije države za depozite u bankama sa 50.000 evra na 100.000 evra i u narednih mesec dana doneće se odluka o tome.

On je rekao da to govori koliko je dobra finansijska situacija u Srbiji. U ovom trenutku Srbija na računu, kako je rekao ima 546 milijardi dinara ili pet milijardi evra.

Vučić je rekao da Srbija ništa više ne mora da uzima na međunarodnom deviznom tržištu, dovoljno para ima za sve.

"Pare poskupljuju i biće sve više problema, uradili smo veliku stvar", rekao je Vučić.

Naveo je da će se nabaviti pet miliona kilograma soli jer so je jedina namirnica koja se ne proizvodi u zemlji. Planirano je, kako je rekao, da se kupi i 40.000 tona NPK mineralnog đubriva i 50.000 uree ili obrnuto jer je važno za poljoprivrednike.

"Kupićemo nešto pšenice od prvog roda, kukuruza ima dovoljno, pa ćemo od drugog roda kupiti još pšenice. Svega ima dovoljno situacija sa parama je veoma dobra, ljudi slobodno trošite, problema neće biti", rekao je Vučić.

(Beta, 03.16.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »