Nezavisna kulturna scena protiv premeštanja pozorišta Boško Buha

Beta 23.03.2023

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije usprotivila se pokušaju gradske uprave da pozorište Boško Buha premesti na drugu lokaciju i od nadležnih zahteva da hitno razreše navodne "pravne greške", završe rekonstrukciju i omoguće glumcima da se vrate u zgradu pozorišta na Trgu Republike u Beogradu.

"Tražimo i da nadležne institucije utvrde odgovornost za nastalu situaciju i pokrenu postupke u skladu sa zakonom. Imovina u vlasništvu grada ne može 'greškom' da se otuđuje u korist privatnih firmi i svi koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem učestvovali u ovom slučaju treba da odgovaraju pred zakonom" naveli su u saopštenju.

Kao razlog za ovakvu situaciju u pozorištu Asocijacija je navela "apsolutnu dominaciju i kontrolu partijskih struktura na vlasti u procesu donošenja odluka vezanih za kulturne politike grada Beograda, netransparentan rad Serkretarijata za kulturu, na samovolju partijskih struktura koje odlučuju o budžetima za kulturu i potpunu isključenost struke iz procesa donošenja odluka".

Samovolja i nemar prema umetnicima vide i kao uzrok nedavnog napada na prostorije udruženja Krokodil, naveli su iz Asocijacije i ponovili zahtev da se zaustavi praksa zanemarivanja potreba i problema aktera kulturne scene Srbije.

(Beta, 03.23.2023)

Pozorište »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »