Još šest aktivista uhapšeno u Novom Sadu na Šodrošu; Aktivisti traže hitno puštanje svih uhapšenih (VIDEO)

Beta 24.03.2023

Pripadnici novosadske interventne policije uhapsili su danas aktiviste koji su pokušali da blokiraju put kamionu koji je došao da pokupi trupce oborenih stabala na Šodrošu, tako što su seli pred njega.

Među šestoro uhapšenih su i Brajan Brković iz građanskog pokreta "Bravo", kao i Mladen Cvijetić i Radivoj Jovović iz novosadske kancelarije "Zajedno".

Nakon što su aktivisti uhapšeni, kamion je prošao i započet je utovar trupaca.

Aktivista kojih je od jutros bilo u malom broju, sada gotovo da i nema, ali je i dalje prisutan veliki broj pripadnika policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Danas ranije, Aktivisti Varvara Lukač i Miloš Rakić privedeni su u policiju, nakon što su pokušali da probiju kordon koji je na novosadskom Šodrošu postavljen u ranim jutarnjim časovima kako bi se omogućila seča stabala na trasi novog mosta preko Dunava.

Novi Sad: Aktivisti traže hitno puštanje svih uhapšenih

Novosadski pokret Bravo! i aktivisti okupljeni oko "Šodroš survajver kampa" zatražili su da aktivisti koji su privedeni tokom današnjeg protesta na Šodrošu i Kameničkoj adi budu hitno pušteni.

U saopštenju koje potpisuju te dve organizacije, podseća se da je više aktivista privedeno kada su seli na put pokušavajući da spreče prolazak kamiona za izvlačenje posečenog drveća.

Dodaje se i da je za privedene aktiviste organizovana pravna pomoć.

Pripadnici novosadske interventne policije uhapsili su ranije danas aktiviste koji su pokušali da blokiraju put kamionu koji je došao da pokupi trupce oborenih stabala na Šodrošu, tako što su seli pred njega.

Vojvođanske organizacije: Policijsko, političko i urbanističko nasilje na Šodrošu

Grupa organizacija iz Vojvodine protestovala je danas protiv, kako su naveli, policijskog nasilja i hapšenja aktivista na Šodrošu i pozvala Novosađane da podrže aktivističku borbu protiv urbanističkog uništavanja grada.

Organizacije su pozvale Novosađane da ustanu u zaštitu aktivista koji su "izloženi državnoj toruri i podrže njihovu borbu za očuvanje grada kojeg gradske vlasti temeljito i sistemski devastiraju".

Saopštile su da je danas na Šodrošu "bez ikakvog stvarnog razloga" uhapšeno desetak aktivista, među njima i "osobe koje imaju više od 70 godina".

"Država Srbija, gradska vlast i policija ponovo primenjuju nasilne i anticivilizacijske metode nad aktivistima koji se bore za očuvanje prirodne oaze Šodroša, odnosno dragocenog šumskog pojasa na Dunavu koji se trenutno vavarski besomučno i protivzakonito uništava", navodi se u saopštenju.

Organizacije navode da su nasilje sprovodili mnogi odredi policije u punoj opremi.

Aktivisti Varvara Lukač i Miloš Rakić privedeni su u policiju, nakon što su pokušali da probiju kordon koji je na Šodrošu postavljen kako bi se omogućila seča stabala na trasi novog mosta preko Dunava #sodros #NoviSad #vojvodina #srbija #autonomija

https://t.co/k54t7OC1Ot pic.twitter.com/czQowKNr57— Autonomija Info (@autonomijandnv) March 24, 2023

(Beta, 03.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »