Privedeno dvoje aktivista na Šodrošu, stabla i dalje padaju (VIDEO)

Beta 24.03.2023

Aktivisti Varvara Lukač i Miloš Rakić privedeni su danas u policiju, nakon što su pokušali da probiju kordon koji je na novosadskom Šodrošu postavljen u ranim jutarnjim časovima kako bi se omogućila seča stabala na trasi novog mosta preko Dunava.

Kako je potvrdio Brajan Brković iz pokreta Bravo, pravni tim će biti upućen da im pomogne.

Prethodno je uhapšena, a zatim puštena i Aleksandra Derušek Stankić, jedna od osnivačica "Šodroš Survajver kampa".

Kako je pojasnila na konferenciji za novinare pred kordonom policije, nju su priveli nakon što je rano jutros ušla u "zonu seče", ali nije mogla da precizira po kom osnovu je uhapšena.

"Nisu mi rekli čak ni za šta, ali će da bude redovan proces. Ja zaista nema predstavu o tome, ja sam prvi put privedena sada. Juče sam dobila prekršajnu za sedenje na ogradi limenoj koja je bila bačena, a danas ne znam za šta", rekla je ona.

Do koškanja između desetak aktivista i pripadnika policije došlo je kada je Rakić pokušao da prođe kroz kordon, da bi ga policajci oborili na zemlju. To je izazvalo reakciju aktivista, Lukač je protrčala kroz kordon i takođe je uhapšna.

Brajan Brković je poručio da borba više neće biti "strogo aktivistička", već da se kreće pravne procese i da će biti podnete krivične prijave protiv nadležnih koji su "odgovorni svojim nečinjenjem" za ono što se dešava na Šodrošu.

"Ovde se ne brani samo Šodroš, ovde se brani Ustav, zakoni Srbije i ovde se brani pravo građana da učestvuju u procesima donošenja odlduka", naveo je on.

Aleksanda Derušek Stankić pročitala je zatim imena šestoro nadležnih koje smatraju odgovornim za situaciju koja se prethodna tri dana događa na Šodrošu, a koji su jučerašnjim rešenjem, prema rečima aktivista, obesmislili prethodno rešenje kojim je bila zabranjena seča šume u ovom periodu.

"Naravno, oni su mogli izdati novo rešenje, ali se onda postavlja pitanje šta je sa posečenim stablima od 11. juna prošle godine i šta je sa posečenim stablima od prekjuče sa Kameničke ade", istakla je Derušek Stankić.

Marija Prijić Sladić je upozorila da su aktivisti, nakon jučerašnje seče strabala, obišli trupce i uverili se u to da je "pokrajinski sekretarijat izmanipulisao javnost", iznoseći lažne tvrdnje.

Kako je navela, na svih 17 posečenih stabala bele topole pronađene su duplje, što su aktivisti i dokumentovali fotografijama.

Brković je istakao da je u proteklih godinu dana, od borbe pritv usvajanja Generalnog urbanističkog plana, pa do "bitke na Šodrošu", aktivistima koji su učestvovali u celom tom "spletu događaja", napisano više od 80 krivičnih i prekršajnih prijava.

Trenutno je na Šodrošu mirno, prisutne su velike policijske snage koje štite radnike CRBC (China road and bridge corporation) koji obaraju stabla.

Iz JP "Vojvodinašume" u četvrtak je potvrđeno da je planirana seča 140 stabala na ovom području.

Aktivisti Varvara Lukač i Miloš Rakić privedeni su u policiju, nakon što su pokušali da probiju kordon koji je na Šodrošu postavljen kako bi se omogućila seča stabala na trasi novog mosta preko Dunava #sodros #NoviSad #vojvodina #srbija #autonomija

https://t.co/k54t7OC1Ot pic.twitter.com/czQowKNr57— Autonomija Info (@autonomijandnv) March 24, 2023

(Beta, 03.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »