Proukrajinski aktivisti u Beogradu obeležili godišnjicu povlačenja ruskih trupa iz Buče (FOTO)

Beta 31.03.2023

Proukrajinski aktivisti obeležili su danas ispred ambasade Rusije u Beogradu godišnjicu povlačenja ruskih trupa iz ukrajinskog grada Buča u kome je ubijeno nekoliko stotina civila.

Predsednik proukrajinske organizacije "Grupa Oktobar", advokat Čedomir Stojković i desetak aktivista nosili su slike za koje tvrde da su nastale tamo i koje su, kako navodi, želeli da pokažu u Srbiji gde "mediji još uvek nisu objektivni prema tamošnjim događajima i gde još uvek seju rusku propagandu".

"Danas smo ovde ispred ruske ambasade iz razloga što je na današnji dan oslobođena Buča. Buča je grad pored Kijeva, gde su Rusi u povlačenju ostavili 458 ubijenih civila, svezanih, mnogi od njih mučeni, neki ubacivani u kanalizacije, neki u podrume", rekao je Stojković novinarima ispred ambasade.

On je dodao da su se danas okupili ispred ambasade jer su želeli da ukažu na to da su ljudi koji su ubijeni i koji svakodnevno ginu u Ukrajini stvarni, ali i da pokažu kako izgleda "rusko bratstvo".

"Rusija, preko svojih struktura moći i vlasti, izraz bratstvo koristi kao propagandu da bi lakše pokorili narode. Ne postoji narod kojeg je Ruska Federacija napala, a da ga prethodno nije psihološki obrađivala da su to njihova braća", kazao je Stojković.

Prema njegovim rečima, svako ko se opire Rusima i ne sprovodi njihovu totalitarnu politiku, na kraju bude ubijen od strane režima te države.

"Krajnje je vreme da ova država (Srbija) i ovo društvo shvate da ne postoji i da nikada nije postojalo bratstvo između Rusije i Srbije, već da je jedino postojala ruska propaganda koja male narode, kao što smo mi, tera da poveruju da su oni za Ruse nekakva braća", naveo je Stojković.

(Beta, 03.31.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »