Luksemburški regulator: REM odluku o opomeni televiziji N1 preneo delimično izmenjeno

Beta 12.06.2023

Luksemburški nezavisni organ za audiovizuelne medije (ALIA) saopštio je danas da je srpsko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) prenelo "delimično izmenjeno" odluku Saveta ALIA o opomeni koju je izrekao televiziji N1 zbog emisije "Fikus za šefa".

U saopštenju ALIA navodi da je REM objavio odluku na kojoj su njihov logo, zaglavlje i fusnota ostali, ali su delovi izveštaja "delimično pogrešno predstavljeni", a takođe je na prevodu na ćirilici stavljen kopiran potpis predsedavajućeg tog tela, bez zahteva za autorizaciju.

To telo je ocenilo u saopštenju koje je prenela TV N1 na svom sajtu, da selektivnom upotrebom tih elemenata bez eksplicitne saglasnosti i naznaka promene originalnog dokumenta, ili oznake da je to prevod, REM "daje lažni kredibilitet proizvedenim dokumentima.

"Dok ALIA pozdravlja napore REM-a da učini dostupnim dokumente ALIA na srpskom jeziku radi lakšeg pristupa informacijama, istovremeno insistira na pravilnom prenosu i prevodu, u cilju očuvanja integriteta zvaničnog dokumenta, posebno kada nisu objavljeni u celini ili ako su modifikovani", dodaje se u saopštenju.

Luksemburški regulator je, komentarišući to što je REM uz odluku preneo i sopstveni stav, dodao da takav zaključak navodi Upravu ALIA da "oštro osudi bilo koji pokušaj srpskog regulatora da iskoristi odluke ALIA za diskreditaciju srpskih medija i dovede ih u poteškoće u ostvarivanju svojih ciljeva, odnosno pružanja nepristrasnih i izbalansiranih informacija i ostvarivanju slobode izražavanja i novinarstva".

REM je ranije saopštio je da je ALIA izrekla opomenu televiziji N1, registrovanoj u Luksemburgu, zbog emisije "Fikus za šefa" o predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, dok je ta televizija saopštila da je srpski regulator "prećutao" pojedine zaključke.

(Beta, 06.12.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »