Gradonačelnik Srebrenice: Ove godine dve komemoracije žrtvama rata u Bosni i Hercegovini

Beta 09.07.2023

Gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić izjavio je da će ove godine u tom gradu biti održane dve komemoracije žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, uz ocenu da ratni ožiljci u tom kraju neće još dugo zarasti.

"Mi Srbi, od 7. do 12. jula sećamo se svojih preko 3.500 poginulih od 1992. do 1995. u Podrinju, kulturnim i sportskim priredbama i komemoracijom u selu Zalazju", rekao je Grujičić za list Večernje novosti.

Komemoracija za ubijene Bošnjake biće održana 11. jula u Potočarima, a Grujičić navodi da on nije dobio informaciju ko će učestvovati, uz ocenu da se "ni 28 godina od završetka rata mir nije u potpunosti vratio u Srebrenicu".

Naveo je da je uoči te komemoracije situacija u gradu, za razliku od perioda do 2018. godine mirna i da nema pretnji Bošnjaka.

"Mi i dalje razumemo njihovu bol, a oni našu i dalje ne razumeju", kazao je Grujičić, navodeći da je nevladina organizacija Majke Srebrenice "motor mržnje među ljudima".

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari 11. jula će biti obeležena godišnjica genocida nad Bošnjacima koji su srpske snage počinile u julu 1995. godine. Prema različitim izvorima, tada je ubijeno između 5.000 i više od 8.000 Bošnjaka.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, u srednjem Podrinju ubijeno je i oko 3.500 Srba, za šta niko nije odgovarao.

Kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtva ispraćena ispred Predsedništva BiH ka Potočarima

Ispred Predsedništva BiH danas je prema Memorijalnom centru Potočari ispraćena kolona s kovčezima, u kojima su posmrtni ostaci žrtava srebreničkog genocida, koji će u Memorijalnom centru biti sahranjeni 11. jula. Ispred zgrade Predsedništva BiH, ispraćaju srebreničkih žrtava, osim porodica žrtava, članova Predsedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i zvaničnika Federacije BiH, prisustvovao je i visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Kolona sa posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava u Sarajevo je stigla iz Visokog, gde se obavlja identifikacija posmrtnih ostataka žrtava tokom rata u BiH pronađenih u masovnim grobnicama, gde se zaustavila ispred zgrade Predsedništva BiH da bi se odala pošta žrtvama.  Kolona je potom nastavila put prema Potočarima, gde će u utorak, 11. jula, biti služen verski obred i gde će biti sahranjeni.

(Beta, 07.09.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »