DPK ponovo blokira govornicu kosovskog parlamenta i onemogućava nastavak sednice

Beta 13.07.2023

 Poslanici Demokratske partije Kosova (DPK) ponovo su blokirali govornicu Skupštini Kosova, nakon što je predsednik Glauk Konjufca najavio održavanje vanredne plenarne sednice. Poslanici DPK-a su posle toga zatražili pojašnjenje šta se desilo sa sednicom koja je ranije tokom dana prekinuta zbog nasilja u Skupštini. Poslanicima DPK se u blokiranju sednice pridružilo i nekoliko poslanika Alijanse za budućnost Kosova (ABK). Predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca rekao je da će građani proceniti ko je na današnjoj sednici započeo sukob. Predložio je da se današnja situacija prevaziđe i parlament nastavi rad. "Ako smo brojčano nadjačani, nastavljamo sednicu gde smo bili. Čak je i premijer imao volju da odustane od svoje reči. Građani čekaju da nastavimo normalno. Na izbore idemo kad hoćete", rekao je on. Zamolio je poslanike da sa razumevanjem prevaziđu probleme i sednicu nastave sa poslaničkim pitanjima. "Imamo najdublje nesuglasice ikada, ali te nesuglasice čine čast Kosovu ako ih držimo na nivou neophodnog funkcionisanja naših demokratskih institucija. Do sada smo uspevali. Pokušavamo da prevaziđemo ove teške dane i ove trenutke za našu zemlju. Pozivam vas na minimum ponašanja koje bi usrećilo građane Kosova", izjavio je on. Prema rečima Konjufce, pozicija poslanika je plemenita, dok je dodao da očekuje da poslanici otvore novo poglavlje, nakon današnjeg incidenta. Predsednik Skupštine je zatražio da se ništa ne preduzima "za nešto u čemu ne bismo želeli da vidimo našu zemlju". Šef poslaničke grupe Demokraskog saveza Kosova Arben Gaši rekao je da se situacija pogoršala kada su ministri napali opoziciju. Prema njegovim rečima, ministri su u kontinuitetu vređali i nedolično se ponašali sa poslanicima. On je dodao da je dobro da se sednica sazove sutra ili neki drugi dan, kako bi se, prema njegovim rečima, tenzije stišale.

Sednica Skupštine Kosova prekinuta posle koškanja između poslanika Samoopredeljenja i DPK

Sednica Skupštine Kosova na čijem je dnevnom redu razmatranje situacije u opštinama na severu, prekinuta je posle incidenta u kom su učestvovali poslanici Samoopredeljenja i Demokratske partije Kosova (DPK). Incidentu je prethodilo obraćanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija čiji su govor prekidali opozicioni poslanici uzvikujući "lažov".

Potom je potpredsednika Vlade Besnika Bisljimija vodom polio poslanik Mergim Luštaku, nakon što je Bisljimi uklonio sa govornice i pocepao fotomontažu premijera sa izduženim nosom koju je tamo postavila opozicija. Bisljimi je posle toga flašom punom vode gađao Ljuštakua što je izazvalo sukob i koškanje među poslanicima DPK i ministrima i poslanicima Samoopredeljenja. Potom se situacija pogoršala fizičkim napadom Luštakua na ministra finansija Hekurana Muratija, koji je izašao da odbrani Kurtija i Bisljimija. Posle sukoba prekinut je direktan prenos iz Skupštine Kosova a u međuvremenu je na poziv predsednika parlamenta u salu ušlo obezbeđenje skupštine i lično obezbedjenje premijera. Predsednik parlamenta Gljauk Konjufca prekinuo je sednicu a ispred govornice u skupštinskoj sali i dalje stoje poslanici Samoopredeljenja i DPK. U međuvremenu poslanici Samoopredeljenja potpisuju neki dokument, a za sada nije poznato šta u njemu piše. Trenutno nije poznato da li će sednica biti nastavljena.

(Beta, 07.13.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »