"Blic" istražuje: Šta raditi ako ste žrtva nasilja u porodici: Detaljno uputstvo kako prijaviti i ko je dužan da vas zaštiti

Blic 24.07.2023
"Blic" istražuje: Šta raditi ako ste žrtva nasilja u porodici: Detaljno uputstvo kako prijaviti i ko je dužan da vas…

Od početka godine je u porodičnom nasilju ubijeno je 20 žena i trojica muškaraca. Kako saznajemo iz MUP-a za nepunih šest meseci bilo je više od 2.000 prijava nasilja, čiji su ishod bile podnesene krivične prijave. "Blic" je u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom (AŽC) i Drugim osnovnim javnim tužilaštvom u Beogradu napravio priručnik za žrtve nasilja u porodici - kako da postupite kada vam se nasilje dogodi i šta sve treba da znate o prijavi i o postupanju nadležnih organa.

Od početka godine do 20. juna prema podacima iz MUP-a bilo je 2.080 prijava za nasilje u porodici koje su okončane krivičnim prijavama, a samih prijava nasilja je bilo još više. Prema podacima iz Republičkog javnog tužilaštva (RJT), u periodu od početka godine do kraja februara na teritoriji Srbije izrečeno je više od 3 hiljade hitnih mera. - Na osnovu evidencija koje se vode shodno članu 32. Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, u periodu od 01. januara do 28.

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »