EK: Izmene Zakona o državljanstvu u Srbiji predstavljaju rizik za bezbednost EU

Beta 01.09.2023

Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog najavljenih izmena Zakona o državljanstvu Republike Srbije koje bi stranim državljanima olakšale procedure za dobijanje srpskog pasoša, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Komisija izražava zabrinutost da bi predviđene izmene srpskog zakona o državljanstvu mogle da predstavljaju rizik za javnu politiku ili bezbednost Evropske unije, budući da građani Srbije imaju bezvizni režim sa EU", navodi se u pisanoj izjavi iz Evropske komisije za RSE.

Dodaje se da bi državljani trećih zemalja, kojima je potrebna viza za ulazak u EU, mogli da uđu bez vize usled pojednostavljene procedure za dobijanje srpskog pasoša.

Komisija navodi i da je svesna da je u Srbiju došao veliki broj ruskih državljana posle napada Rusije na Ukrajinu.

"Evropska komisija pomno prati situaciju i redovno se raspituje kod srpskih vlasti o prisustvu ruskih državljana u Srbiji. Evropska komisija je zatražila od Srbije da uzme u obzir njenu zabrinutost", navodi se u pisanoj izjavi.

Izvršna vlast EU takođe podseća Srbiju da kao zemlja kandidat za člantsvo u Uniji treba postepeno da se usklađuje sa politikama i odlukama EU, navodi RSE.

Evropska komisija je ove godine već jednom upozorila da Srbija rizikuje ukidanje bezviznog režima zbog pojednostavljenih procedura dobijanja srpskog državljanstva.

Sa druge strane, Evropska komisija potvrđuje da je Srbija učinila važne korake u usklađivanju sa EU u oblasti vizne politike, ali zahteva da taj proces bude potpun.

(Beta, 09.01.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »