Istražuje se smrt jedne osobe na festivalu Brning men u SAD čiji su posetioci zaglavljeni u blatu

Beta 03.09.2023

Vlasti u američkoj državi Nevadi istražuju smrt jedne osobe na godišnjem "festivalu umetnosti, aktivnosti i događaja Brning men" (Burning Man) čiji su posetioci, od kojih mnogi iz druptvene elite, zbog kiše potpuno neočekivane za pustiju u kojoj se održava, zaglavljeni u neobično lepljivom belom blatu, a odlazak i dolazak su zabranjeni dok nevreme ne prođe.

Organizacija tog ekscentričnog festivala je u subotu obavestila 70.000 posetioca da štede hranu i vodu i sklone se kako znaju, jer je jaka kiša pretvorila pustinjsku prašinu u blato u kojem se zaglavljuju i noge i vozila kojima su neki uzalud pokušavali da odu.

Kancelarija šerifa okruga Peršing saopštila je da je jedna osoba izgubila život na festivalu, ali zbog istrage nije rekla više.

Na svojoj veb stranici organizatori su ohrabrili učesnike da ostanu mirni i tvrdili da objekti na mestu gde je festival mogu da izdrže i poplavu.

"Brning men je zajednica ljudi koji su spremni da jedni druge pomažu. Došli smo znajući da je ovo mesto gde donosimo sve što nam je potrebno da preživimo", navodi se u saopštenju organizatora. 

Posetioci jednom godišnje u pustinji Black Rock u Nevadi stvaraju "Blek Rok Siti" (Black Rock City), privremenu "metropolu posvećenu zajednici, umetnosti, samoizražavanju i samopouzdanju".

Taj neobičan godišnji festival u pustinji Blek Rok, nazvan po izgradnji od drveta i simobličnom spaljivanju lutke čoveka, jedan je od najpoznatijih redovnih masovnih događaja u SAD.

Fotografije i snimci spaljivanja lutke pretposlednje noći tog skupa, što je uvek subota uoči Praznika rada u SAD, obišli su svet i doneli popularnost festivalu koji je ove godine trebalo da traje od 27. avgusta do 4. septembra.

(Beta, 09.03.2023)

Beta »

Kultura, najnovije vesti »