BBC vesti na srpskom

Rusija i Severna Koreja: Amerikanci kažu da Putin i Kim Džong Un planiraju sastanak, hoće li Pjongjang dati oružje Moskvi

Navodno se planira susret dvojice lidera u Rusiji, a jedna od tema biće i moguća isporuka oružja Moskvi za potrebe rata u Ukrajini, prenose američki mediji.

BBC News 05.09.2023  |  Džordž Rajt i Džin Mekenzi -

Severnokorejski vođa Kim Džong Un planira da poseti Rusiju ovog meseca i razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je američki zvaničnik CBS-u, medijskom partneru BBC-ja.

Dvojica lidera razgovaraće i o mogućnosti da Pjongjang obezbedi Moskvi oružje za potrebe rata u Ukrajini, dodao je on.

Njihovo mesto susreta još nije poznato.

Rusija i Severna Koreja se povodom izveštaja američkih medija nisu oglašavale.

Izvori su za Njujork tajms (New York Times) rekli da će severnokorejski predsednik najverovatnije putovati oklopnim vozom.

Najava mogućeg sastanka lidera Rusije i Severne Koreje usledila je nakon što je Bela kuća objavila da ima nove informacije o „aktivnom napredovanju" pregovora o naoružanju između ovih zemlja.

Džon Kirbi, portparol američkog Nacionalnog saveta za bezbednost, izjavio je da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tokom nedavnog boravka u Severnoj Koreji pokušavao da ubedi Pjongjang da proda Moskvi artiljerijsku municiju.

Navodno se pregovaralo i o interkontinentalnoj balističkoj raketi Hvasong, za koju se veruje da je prva takva severnokorejska koja koristi čvrsto gorivo.

Kim Džong Un i Sergej Šojgu
Reuters
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je Severnu Koreju u julu 2022. godine

Putin i Džong Un su od tada razmenjivali pisma „obećavajući da će povećati bilateralnu saradnju", rekao je on.

„Pozivamo DNRK (Demokratsku Narodnu Republiku Severnu Koreju) da prekine pregovore o oružju sa Rusijom i da se pridržava onoga na šta se obavezala, a to je da neće snabdevati ili prodavati oružje Moskvi", izjavio je Kirbi.

Ukoliko Severna Koreja počne da snabdeva Rusiju oružjem, Amerika će odgovoriti, između ostalog i uvođenjem sankcija, najavio je on,

Vašington i Seul strahuju šta bi Pjongjang mogao da dobije zauzvrat.

Obaveštajna služba Južne Koreje izvestila je da je ruski ministar odbrane Šojgu predložio da Rusija, Kina i Severna Koreja organizuju zajedničke pomorske vežbe, slične onima koje udruženo izvode SAD, Japana i Južna Koreja.

Druga bojazan je da bi Rusija Severnu Koreju mogla da snabdeva oružjem, u trenutku kada je Pjongjangu najviše potrebno.

Kim Džong Un mogao bi da zatraži od Putina naprednu vojnu opremu i znanje koje bi mu pomoglo da razvija nuklearni program.

Međutim, dogovor bi mogao više da bude transakcione prirode nego strateškog karaktera.

Rusiji je trenutno potrebno oružje, a sankcionisanoj Severnoj Koreji novac i hrana.

Prema pisanju Njujojk tajmsa, sastanak bi mogao da bude održan u luci Vladivostok, na krajnjem istoku Rusije.

Edvard Vong, reporter u oblasti diplomatije ovog američkog lista, rekao je za BBC da je tim viših zvaničnika Severne Koreje prošlog meseca posetio Vladivostok i Moskvu.

Među njima je bilo „bezbednosnih službenika koji se bave organizovanjem putovanja najvišeg rukovodstva, što je snažan znak", dodao je Vong.

Pjongjang i Moskva prethodno su negirali da Severna Koreja snabdeva Rusiju oružjem za potrebe rata u Ukrajini.

Džon Everard, bivši američki ambasador u Severnoj Koreji od 2006. do 2008, rekao je za BBC da je publicitet oko potencijalne posete „snažan razlog da se susret ne organizuje".

„Kim Džong Un je potpuno paranoičan po pitanju sopstvene bezbednosti.

„Trudi se da svaki korak drži u strogoj tajnosti i ako je poznato da je u planu sastanak sa Vladimirom Putinom u Vladivostoku, vrlo je verovatno da će otkazati čitav događaj", dodaje Everard.

Pjongjang zna da je Moskvi„očajno" potrebna municija i da će Severna Koreja zauzvrat tražiti „neverovatno visoku" cenu, dodao je on.

Iako Severna Koreja ima zalihe oružja, država je „u veoma lošem ekonomskom stanju".

Dvojica lidera su se poslednji put sastala u aprilu 2019, kada je Kim vozom stigao u Vladivostok.

Zvaničnici su ga tradicionalno dočekali hlebom i solju.

Verovatno je ovo bio i poslednji put da je lider Severne Koreje putovao u inostranstvo.

Posle sastanka, Putin je rekao da će zahtevati „bezbednosne garancije" od severnokorejskog vođe kako bi odustao od nuklearnog programa.

Susret je usledio samo nekoliko meseci pošto lider Severne Koreje i tadašnji američki predsednik Donald Tramp nisu postigli napredak u denuklearizaciji Korejskog poluostrva, na samitu održanom u Vijetnamu.


Pogledajte i ovu priču:


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 09.05.2023)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »