Zeleno-levi front protiv proširenja Bulevara Zorana Đinđića u Novom Beogradu

Beta 05.09.2023

Zeleno-levi front je danas krtikovao započeto proširivanje Bulevara Zorana Đinđića u Novom Beogradu gde su građevinske mašine tokom vikenda "krenule u uništavanje zelenog ostrva" i širenje tog bulevara za privatne automobile.

U saopštenju piše da je gradonačelnik Aleksandar Šapić "u poslednjem poduhvatu favorizovanja automobilskog saobraćaja" odlučio da se proširi taj bulevar "uzimanjem prostora od razdelnog zelenog ostrva", te će taj bulevar dobiti tri, umesto dve saobraćajne trake po smeru.

Napomenuli su da Bulevar Zorana Đinđića nije prometan i da kroz njega prolaze dve linije gradskog saobraćaja, a da se ne razmatraju rešenja poput novog mosta preko Save i tunela.

Gradski odbornik Dobrica Veselinović je kazao da se tim proširivanjem neće rešiti problem saobraćajnih gužvi, već će uvećati broj automobila u tom delu Beograda.

Ocenio je da vlast Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, "umesto ozbiljnog rešavanja problema saobraćajnih gužvi, kontinuirano donosi odluke štetne po građane Beograda", a da su potrebni poboljšanje javnog prevoza, "širenje šinskih sistema" i promocija "alternativnih vidova održive mobilnosti" i pešačenja.

Predstavnik Zeleno-levog fronta/Ne davimo Beograd Zoran Bukvić je kazao da širenje ulica donosi samo uvećavanje broja privatnih automobila koji koriste što vodi ka tome da gužve budu još veće, kao i buka i zagađenje, dok je bezbednost manja.

U saopštenju piše i da plan Zeleno-levog fronta/Ne davimo Beograd "Od kuće do posla za 30 minuta" predviđa "optimizaciju" javnog prevoza širenjem mreže "žutih traka" za vozila javnog prevoza. Po tom planu, većina stanovnika Beograda bi do odredišta mogla da stigne za najviše pola sata.

(Beta, 09.05.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »