Borel osudio napad na Kosovu, razgovarao sa Kurtijem i Vučićem

Beta 24.09.2023

Posle današnjeg napada na službenike kosovske policije, visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borel (Josep Borrell) razgovarao je sa premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin) i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, saopštila je EU.

Borel je najoštrije osudio današnji napad i izrazio saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti i poželeo brz oporavak povređenim policajcima.

Visoki predstavnik EU je imao i telefonski razgovor sa Vučićem.

"Borel je ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju i puštaju hodočasnike (koji su) u manastiru Banjska, da bezbedno odu. On je pozvao na vraćanje mira i stabilnosti", navodi se u saopštenju.

Dodao je da EULEKS prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u održavanju stabilnosti i bezbednosti svih njenih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa KFOR-om, dok je Specijalni predstavnik EU i šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Šnujog na terenu u bliskom kontaktu sa vlastima.

U napadu na kosovsku policiju rano jutros ubijen je jedan pripadnik policije, dok su dvojica povređena, dok je tokom dana povređen još jedan policajac.

Policija je zvanično objavila da su ubijena tri napadača, uhapšen jedan od napadača ida su uhapšene četiri osobe osumnjičene kao podrška napadačima kod kojih su pronađene radio veze, kao i velike količine oružja, municije i razne opreme.

(Beta, 09.24.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »