Rakijada u pranjanima: Ovde se održava jedno od najzanimljivijih takmičenja u Srbiji: "Nije snaga u spanaću, već u rakiji" (foto/video)

Blic 30.09.2023

U čast mnogih voćki i tradicionalnih specijaliteta napravljene su manifestacije širom Srbije, međutim ona koja slavi srpsko piće i umešnost našeg naroda da je ispija održava se skoro dvadeset godina samo u selu Pranjani na Suvoboru. Čuvena Rakijada nastala je pred jednom lokalnom prodavnicom, nakon debate ko su veće bekrije - meštani Bralovića ili oni iz Lokve. Boško Milovanović, koji je tada radio kao trgovac predložio je da odmere svoje snage.

- Tada smo nabavili 18 litara dobre, domaće, ljute rakije, sve je popijeno. Neki su tada pali pod sto, drugima se malo smučilo, a pobednik je nakon što je ispio najviše od svih, krenuo da podiže traktor. Tada je rekao nije snaga, bogami, u spanaću, već u rakiji. To se kasnije godinama prepričavalo - kaže Boško za RINU. On dodaje da su mnogi tada rekli kako to takmičenje nije bezbedno za zdravlje učesnika, ali ono što su oni želeli da pokažu jeste da kad je rakija

Povezane vesti »

Komentari

Društvo, najnovije vesti »