Kod Doboja obeleženo 79 godina od spasavanja savezničkih pilota u 'Misiji Halijard'

Beta 03.10.2023

U mestu Boljanić kod Doboja u RS danas je obeležena 79. godišnjica operacije "Vazdušni most", akcije spasavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija 1944. godine u Drugom svetskom ratu, poznate kao "Misija Halijard".

U toj akciji, srpski narod i Jugoslovenska vojska u otadžbini na planini Ozren, sa improvizovanog aerodroma spasili su oko 60 američkih pilota, podsetilo je Ministarstvo kulture Srbije.

"Halijard" je bila najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine, a na prostoru Jugoslavije spaseno je više od 500 pilota, u selu Boljanić 60. Akciju "Halijard - vazdušni most" pomogle su snage Jugoslovenske vojske u otadžbini, pod komandom generala Dragoljuba Mihailovića.

"Ne zaboravite, 500 života je spaseno tako što su se srpski narod, pripadnici Kraljevske vojske ovde žrtvovali da bi spasli ljudske živote", navela je ministarka kulture Srbije Maja Gojković u govoru povodom godišnjice.

Ona je u Boljaniću rekla da se Srbija i Republika Srpska sećaju naroda koji je pružio pomoć saveznicima sa kojima je zajedno vodio borbu protiv sila fašizma "koja je i danas ponos našeg imena i roda".

"Zato je posebno važno da nakon Pranjana i u ovom hrabrom kraju, na ovom istorijskom mestu, zajedno obeležavamo nesvakidašnji podvig i slavimo solidarnost i požrtvovanje koje je srpski narod pokazao u borbi za slobodu", rekla je Gojković.

Ministarka je ocenila da danas može da se kaže da je srpski narod Ozrena i Doboja, Pranjana i drugih mesta u Srbiji i Republici Srpskoj, učešćem u toj operaciji "stajao na boljoj i pravednijoj strani čovečanstva".

Po njenim rečima, "Operacija Halijard" za spasavanje savezničkih pilota "svedočanstvo je o prijateljstvu američkog i srpskog naroda, koje nijedan gest ne može izbrisati, jer je ovaj događaj upisan u istoriju".

Gojković je rekla da je ona znala za taj istorijski događaj jer je njena porodica učestvovala u spasavanju dva američka pilota.

Ministarka je najavila da će premijera filma "Heroji Halijarda" uskoro biti u Beogradu i u Banjaluci.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u govoru da spasavanje savezničkih pilota u operaciji "Halijard - vazdušni most" govori o "karakteru srpskog naroda, gde god se on nalazi" i o "jedinstvenom osećaju pripadanja Srba pravednoj strani istorije".

On je rekao da je o tom događaju u Jugoslaviji bilo gotovo zabranjeno govoriti, dodavši da i sam dugo nije znao za taj događaj.

Dodik je kritikovao ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija što danas nije došao u Boljanić, zbog, kako je ocenio, "Marfijevog straha kako će na to reagovati Sarajevo" i dodao da "Amerika radi protiv Srba".

"To apsolutno govori o niskosti američkog ambasadora Majkla Marfija i politike koju zastupa. To je neka Amerika koju mi ne poznajemo i koja nama uopšte nije naklonjena, to je Amerika koja je protiv Srba na Kosovu i u Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

(Beta, 10.03.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »