Niš radi plan za područje pored Nišave, Dveri upozoravaju na otimanje reke od građana

Beta 04.10.2023

Poslanica Dveri iz Niša Tamara Milenković Kerković izjavila je danas da nema nikakve sumnje da će stambeni kompleks "Tesla parka" nići na atraktivnom prostoru kod reke Nišave i starog pogona fabrike "Vulkana", kao što je proteklih meseci bilo s prostorom iznad stare ciglane u opštini Palilula.

Navela je da je gradski Zavod za urbanizam počeo izradu Plana detaljne regulacije.

"To je otimanje Nišave od građana Niša i pretvaranje jednog javnog prostora u privatni, umesto da se Nišava otvori Nišlijama, da se obale srede i da tu bude napravljen park", rekla je Milenković Kerković za agenciju Beta.

Ona je kazala da je promenu namene prostora na području starog "Vulkana" i stare ciglane, kompanija "Tesla park", braće Karić, planirala odavno, u sprezi sa rukovodstvom grada.

"Šest meseci pošto je kompanija 'Tesla park' osnovana, grad Niš je agusta 2021. godine krenuo sa izmenama Generalng urbanističkog plana za promenu namene prostora iz javne u mešovitu koja omogućava izgradnju stambenih objekata", kazala je Milenković Kerković.

Istakla je da su se članovi Dveri borili na javnim raspravama da se plan ne menja, ukazujući da iz svih promena stoji kompanija "Tesla park".

"U to vreme je gradonačelnica najavljivala tužbe protiv svih koji su tvrdili da ona zna ko su tajanstveni investitori za koje se GUP menja. Dve godine kasnije vidimo da se sve to ostvaruje", istakla je Milenković Kerković.

Po njenim rečima, ono što se proteklih meseci dešavalo sa prostorom iznad stare ciglane, sada će se dogoditi sa prostorom gde je bio pogon fabrike "Vulkan".

"Godinu dana pre donošenja Plana generalne regulacije za opštinu Palilula, urađen je Plan detaljne regulacije za područje stare ciglane, iako je on nižeg reda, što je protivzakonito. Kompanija 'Tesla park' krenula je da reklamira prodaju stanova na toj lokaciji, a da Plan generalne regulacije još nije bio usvojen", naglasila je Milenković Kerković.

Ona je kazala da je izmenu Plana generalne regulacije Palilule uložila 17 primedbi na javnoj raspravi, a na osnovu njenog poslaničkog pitanja pokrenut je pred tužilaštvom postupak za ispitivanje nezakonitosti u izmenama urbanističkih planova u Nišu.

"Uprkos tome, Plan generalne regulacije je usvojen na sednici Skupštine Grada, a odbornici ga praktično nisu ni videli. Ne sumnjam da se to isto dogodilo i sa Planom detaljne regulacije za stari Vulkan", rekla je Milenković Kerković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na pitanje agencija Beta da li se za prostor pored starog "Vulkana", za koji će biti urađen Plan detaljne regulacije, javio investitor sa zahtevom za izgradnju, odgovorila da je prostor starog "Vulkana" u privatnom vlasništvu i da to pitanje treba da bude upućeno vlasniku.

"Što se tiče grada i planova, tu je predviđen prostor za mešovitu namenu, sa elementima javnih objekata. Ukoliko investitor, odnosno vlasnik tog prostora bude zainteresovan za izgradnju stambenog naselja, biće obavezan da izgradi vrtić ili možda školu, pijacu, nešto što se tiče javne namene", rekla je Sotirovski.

U odluci o izradi Plana detaljne regulacije, objavljenoj u Službenom listu Grada Niša, piše da je novac za izradu PDR-a obebzedila je kompanija "Tesla park".

Plan detaljne regulacije odnosi se na 39 hektara lokacije udaljene dva kilometra od centra Niša.

(Beta, 10.04.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »