SSP u Beogradu prikazao film 'Rušenje Vračara'

Beta 06.10.2023

Stranka slobode i pravde (SSP) prikazala je večeras u Parku vojvode Bojovića u Beogradu kratki film "Rušenje Vračara" u kome su prikazane zgrade od kulturnog značaja koje su srušene u toj beogradskoj opštini.

Predsednica beogradskog odbora SSP Mila Popović izjavila je na premijeri da je u poslednjih 10 godina, od kada je na vlasti Srpska napredna stranka, srušena najstarija kuća na Kosančićevom vencu, Ilkićeva vila na Vračaru, zgrada Ikarusa na Novom Beogradu, hotel Dom i Zlokovićeva zgrada na Savskom vencu, vile na Neimaru kao i mnoge druge.

"Svaki put kada srušite kuću vi ubijete uspomene jedne porodice. Ova vlast ruši naš grad i ubija naše uspomene, istoriju i kulturu", kazala je Popović, a prenela SSP u saopštenju.

Potpredsednica beogradskog odbora SSP Ana Gođevac navela je da film prikazuje Vračar "kakav je bio nekad i kakav je posle njihovih dilova sa investitorima, koji betoniraju duh ovog kraja i Beograda".

"Film koji smo radili mi Vračarci govori o novom fenomenu - vračarizacija što je termin koji znači prekomernu, divlju gradnju, nelegalno ozakonjenje na hiljade kavadrata, ali i rušenje naših kulturnih spomenika. Važno je da se sećamo, jer je sećanje jedina garancija da nam se ovo što živimo neće ponoviti", rekla je Gođevac.

(Beta, 10.06.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »