Nikezić (SSP): Trgovina bez carina sa Kinom donosi dugoročne posledice srpskoj privredi

Beta 18.10.2023

Trgovina bez carina sa Kinom donosi dugoročne posledice srpskoj privredi, ocenio je danas potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić.

On je povodom jučerašnjeg potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom u Pekingu, u saopštenju poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će tim dokumentom kineskim kompanijama dati na tacni i kompletno srpsko tržište.

"Možda će Vam slika sa potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom doneti neki kratkoročni politički poen, ali će Sporazum sigurno naneti nesagledive dugoročne posledice po srpsku privredu, radna mesta i standard svih naših građana", naveo je Nikezić.

Dodao je da takav porazum nemaju ni najrazvijenije svetske ekonomije, poput EU, SAD ili Rusije, "a potpuno je suludo da ga potpiše Srbija, koja Kini eventualno može da ponudi jeftine sirovine, dok kineske firme preko noći mogu da zatrpaju naše tržište i potpune uguše domaću proizvodnju".

"U Kinu ni danas ne izvozi srpska privreda, već kineski vlasnik RTB Bor-a, i to preko milijardu evra vrednu rudu i koncentrat bakra, dok iz Kine uvozimo neverovatnih 4,7 milijardi evra telekomunikacione, računarske, medicinske, vojne i druge opreme, pa će i bescarinski režim pogodovati isključivo kineskim firmama", procenio je Nikezić.

Podsetio je da je kineska proizvodnja jabuka od 46 miliona tona 100 puta veća od srpskih 460 hiljada tona i da celokupna srpska proizvodnja nije dovoljna da snabdeva omanji kineski grad, pa je svakako izvesnije da će zbog slobodnog režima trovine kineska jabuka ugroziti srpsko tržište, a ne obrnuto.

Po rečima Nikezića, Kinezima su već poklonjeni najveći srpski industrijski kompleksi i najvrednije rudno bogatstvo, a kineske građevinske firme nastavljaju da bez bez tendera nastavljate da učestvuju u velikim infrastrukturnim projekima u Srbiji.

"Stranka slobode i pravde Vas je godinama upozoravala na štetne posledice, ne samo Sporazuma o slobodnoj trgovini, već i prekomernog zaduživanja od Kine i prepuštanja tržišta Kinezima i apelovala da država preduzme korake koji su u interesu Srbije: ograniči izvoz ruda, poveća rudnu rentu, oporezuje ekstraprofit od njihove prekomerne ekspolatacije i uvede obavezu prerade rude u Srbiji, kako bi oživeli našu metaloprerađivačku industriju", poručio je Nikezić predsedniku Srbije.

Kako je istakao, Vučić je radio "sve suprotno" i time naneo ogromnu štetu Srbiji, pa je zato "jedina nada za Srbiju da se što pre približi EU, čime će ovaj štetni sporazum automatski biti raskinut".

(Beta, 10.18.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »