Jovanović (NS): Srbija izgubila finansijsku suverenost, MMF navlači vlast na sumanuta zaduživanja

Beta 31.10.2023

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da vlast planira da sledeće godine dug Srbije poveća za čak 9,3 milijardi evra, što znači da će samo u jednoj godini ukupan dug biti povećan za gotovo trećinu, sa 35 milijardi evra na 44,3 milijarde.

"Režim se zadužuje kao da sutra ne postoji. Srbija samo za izložbu Ekspo 2027 planira da se zaduži 12 milijardi evra, koliko se otprilike i Grčka zadužila za Olimpijske igre. To je ogroman prostor za korupciju i isisavanje narodnog novca iz budžeta", rekao je Jovanović televiziji KTV iz Zrenjanina.

On je podsetio da je Grčka upala u dužničko ropstvo, pa je Nemačka htela da joj uzme neka ostrva zato što Atina nije mogla da vraća kredite.

"Da li će Srbiji da oduzmu elektranu Đerdap, rudnike i prirodna bogatstva? Pleniće nam imovinu ako se nastavi ovoliko zaduživanje", upitao je Jovanović.

On je naveo da ministar finansija Siniša Mali kaže da Međunarodni monetarni fond (MMF) tvrdi da Srbija može još da se zaduži.

"MMF 'navlači' Srbiju da se dodatno zaduži jer smo mi pod ovom vlašću izgubili finansijsku suverenost. U Srbiji više nema domaćih banaka, nego samo stranih koje građanima 'deru kožu s leđa' i Srbija postaje zavisna od zaduživanja i međunarodnih finansijskih institucija", rekao je.

Jovanović je istakao da građani više ne mogu da izdrže ovoliku inflaciju i poskupljenja hrane.

"Reč je o bezobrazluku velikih trgovinskih lanaca koji se bogate na muci naroda i samo prošle godine su imali prihod veći i za 150 odsto zbog velikih trgovinskih marži. Zato su proizvodi napravljeni u Srbiji skuplji u Srbiji nego u okolnim državama", rekao je Jovanović.

(Beta, 10.31.2023)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »