Jeremić: Najveća opasnost za uništenje države je evropski plan za Kosovo i kopanje litijuma

Beta 30.11.2023

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić ocenio je da su najveće opasnosti za uništenje države primena evropskog sporazuma za nezavisnost Kosova i Metohije i kopanje litijuma, kao i da je glas za za tu stranku siguran izbor za otklanjanje tih opasnosti.

"Neophodno je jasno i odlučno odbaciti 'francusko-nemački' plan jer njegovo sprovođenje znači ne samo prihvatanje nezavisnosti 'Kosova' nego i početak raspada države. Problem je, međutim, što je vlast prihvatila taj plan, a i prozapadna opozicija ima sličan stav i tvrdi da je taj plan neminovnost", rekao je Jeremić u predizbornoj debati na televiziji N1, saopštila je danas Narodna stranka.

Nosilac liste "Narodna stranka – Siguran izbor. Ozbiljni ljudi" istakao je sinoć da je glas za tu listu siguran izbor da se kopanje litijuma zakonski zabrani, i dodao da je to "izuzetno složen politički i diplomatski poduhvat".

"Teže će biti isterati Rio Tinto iz Srbije nego odbaciti 'francusko-nemački' plan, jer je litijum iz Srbije predviđen da bude strateški izvor snabdevanja EU tim metalom u narednih deset godina. Pošto je eksploatacija litijuma zaustavljena u Portugalu, ostaje Srbija kao jedino mesto gde bi se kopao litijum da bi se snabdevala Evropa", rekao je Jeremić.

On je naveo da je činjenica da je Stranka slobode i pravde u Skupštini Srbije podnela predlog zakona "ekološkom kopanju litijuma" u Srbiji, ali da ekološki uslovi za to ne postoje.

"Narodna stranka je siguran izbor za promenu sistema u Srbiji. Od nas niko nikada nije preleteo ka Aleksandru Vučiću, jeste ka Draganu Đilasu i to više nego jednom, ali niko od nas nije govorio jedno pre izbora, a drugo posle. Narodnu stranku će i posle izbora voditi isti prioriteti kao i pre izbora", rekao je Jeremić.

(Beta, 11.30.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »