Odluku EU o otvaranju pregovora sa Ukrajinom omogućio Šolc veštim predlogom Orbanu

Beta 15.12.2023

Za odluku lidera Evropske unije o otvaranju pregovora sa Ukrajinom o članstvu najzaslužniji je nemački kancelar Olaf Šolc jer je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, koji se tome oštro protivio, predložio da tokom glasanja ode na kafu i tako obezbedio neophodan konsenzus.

Orban koji je danima odbijao da pristane na otvaranje pregovora sa Ukrajinom, nije promenio stav ni posle jučerašnjih tročasovnih razgovora sa drugim liderima članica EU u Briselu, prvog dana zasedanja Evropskog saveta.

Tada je Šolc prišao Orbanu i rekao mu, pred drugim liderima, da bi mogao nakratko da napusti prostoriju u kojoj su se odvijali razgovori, rekla su tri zvaničnika upoznata sa događajima za briselski portal Politiko.

Šolc je Orbanu kazao da bi na taj način omogućio da lideri ostalih 26 članica EU usvoje odluku o otvaranju pregovora sa Ukrajinom, dok bi on i dalje mogao da kaže da nije glasao za to.

Za usvajanje odluka u EU neophodna je saglasnost svih članica, ali pravila propisuju da se taj zahtev smatra ispunjenim i u slučaju kada je jedan lider odsutan.

Orban je poslušao savet Šolca i zaista napustio prostoriju, čime je, posle višednevne neizvesnosti, otvorio vrata istorijskoj odluci EU o otvaranju pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Šolcova strategija je iznenadila mnoge, koji su bili razočarani njegovim dosadašnjim nastupom na evropskoj sceni. Otkako je u decembru 2021. godine postao kancelar, Šolc ni izbliza nije pokazivao taktičke pregovaračke i komunikacijske veštine kao njegova prethodnica Angela Merkel.

Neimenovani zvaničnik, učesnik samita EU, rekao je da je Šolc zapravo "upotrebio stari trik iz vremena kada je bio u Mladim socijalistima", omladinskoj organizaciji Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), čiji je zamenik predsednika bio 1980-ih.

Drugi zvaničnik je kazao da je Orban počeo da se koleba još na jučerašnjem radnom doručku sa Šolcom, francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Prema rečima tog zvaničnika, Orban je tokom doručka nastojao da pruži uverljive argumente za tvrdnju da je Ukrajina nespremna za pristupanje Uniji zbog lošeg stanja u oblasti vladavine prava. Ostali lideri članica EU opovrgli su te argumente kasnije, na samitu, ali Orban nije promenio stav dok Šolc nije izneo jedinstven predlog.

Pošto su lideri 26 članica EU u Orbanovom odsustvu usvojili odluku o otvaranju pregovora sa Ukrajinom, mađarski premijer je na Fejsbuku napisao: "Mađarska ne želi da bude deo ove loše odluke!"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski istovremeno je pozdravio odluku EU, navodeći na društvenoj mreži Iks da "zahvaljuje kancelaru Šolcu na ličnim naporima i Nemačkoj na njenom vođstvu".

Iako je omogućio otvaranje pregovora EU sa Ukrajinom, Orban je kasnije ipak uložio veto na paket pomoći od 50 milijardi evra koji je Kijevu preko potreban.

Orban je time zadao još jedan težak udarac ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji ranije ove nedelje nije uspeo da ubedi američke zakonodavce da odobre dodatnu 61 milijardu dolara Ukrajini, uglavnom za kupovinu oružja od SAD.

(Beta, 12.15.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »