Ćuruvija fondacija: Neprihvatljivo da predsednik države ismeva nasrtaje na novinare

Beta 26.12.2023

Fondacija Slavko Ćuruvija ocenila je danas da je neprihvatljivo da predsednik države ismeva i umanjuje značaj nasrtaja na novinare, te pozvala sve nosioce javnih funkcija da prekinu sa targetiranjem novinara.

"Zaprepašćeni smo neprimerenim ismevanjem napada na novinara N1 Mladena Savatovića, koje dolazi od predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Nakon vesti da je policija sinoć izašla na teren nakon desetak minuta, a tužilaštvo danas formiralo predmet protiv napadača, ismevanje koje dolazi sa vrha vlasti deluje uznemirujuće", stoji u saopštenju.

Dodaje se da sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i institucije već godinama pozivaju predstavnike vlasti u Srbiji da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje prema novinarima, i da su uprskos tome, prema analizi Slavko Ćuruvija Fondacije, Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić prošle godine bili na vrhu liste političara po broju uvreda na račun novinara.

"Neprihvatljiva je i šokantna činjenica da predsednik države koja se nalazi na dnu lestvice medijskih sloboda, i u kojoj je bezbednost novinara prepoznata kao jedan od najvećih prepreka za informisanje građana u javnom interesu, javno umanjuje značaj nasrtaja na novinare", navodi se u saopštenju.

(Beta, 12.26.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »