Koliko su komšije profitirale od Evrope: "Blic" u Hrvatskoj 10 godina od ulaska u EU: Prosečna plata skočila, izvoz udvostručen, ali jednu stvar su izgubili (foto, video)

Blic 03.01.2024
Koliko su komšije profitirale od Evrope: "Blic" u Hrvatskoj 10 godina od ulaska u EU: Prosečna plata skočila, izvoz…

Robni izvoz gotovo udvostručen, BDP po glavi stanovnika povećan sa 50 na 75 odsto proseka u Evropskoj uniji, zaposlenost oko 71 odsto, nezaposlenost oko šest odsto, prosečna plata 1.100 a minimalna zarada 560 evra, inflacija oko 6 odsto... Ovako izgleda slika Hrvatske, sažeta kroz ekonomsku prizmu, 10 godina nakon pristupanja Evropskoj uniji. Kada se analiziraju svi ekonomski parametri nameće se samo jedan zaključak – naš zapadni sused dobro je profitirao od članstva u evropskoj zajednici država.

Hrvatska je 1. jula 2013. primljena u EU kao 28. članica a 1. januara 2023. godine postala je deo evrozone i pridružila se šengenskom prostoru. Kako je nedavno istakao i sam premijer Andrej Plenković, Hrvatska je nakon 10 godina članstva u EU "u plusu" skoro 12 milijardi evra, koliko joj je više ostalo nakon onoga što je uplatila kao svoju članarinu – prema podacima sa sajta Vlade Hrvatske oni su uplatili 5,2 milijarde u evropski budžet a povukli 17,1 milijardu.

Pročitajte još

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »