Nemačka železnica gotovo zaustavljena zbog trodnevnog štrajka mašinovođa koji traje do petka

Beta 10.01.2024

Stotine hiljade ljudi u Nemačkoj suočava se danas sa otkazivanjima vozova, a trodnevni štrajk tamošnjih zelezničara samo je pogoršao saobraćajni haos u najvećoj ekonomiji Evrope u kojoj su gnevni poljoprivrednici u znak proteste blokirali puteve, javlja agencija Rojters.

Štrajk koji će trajati od danas do petka uveče, a koji je organizovao GDL sindikat mašinovođa, primorao je nacionalnog operatora železničkog saobraćaja Dojče ban da svede saobraćaj na minimalni red vožnje za slučaj vanrednih situacija.{image3}

Tek jedna od pet dugih linija na brzim prugama je aktivna, a regionalna usluga je "masivno istanjena", rekao je portparol Dojče bana novinarima na centralnoj železničkoj stanici u Berlinu.

Na stanici Keln na zapadu Nemačke, putnici su po vrlo hladnom vremenu proveravali red vožnje koji je radikalno izmenjen.

Šef unije farmera DBV rekao je danas da će protesti izvedeni traktorima i kamionima samo biti pojačani.{image4}

Štrajkovi i protesti izlažu ogromnom pritisku koalicionu vladu kancelara Olafa Šolca, koja se suočava sa sve većim ekonomskim problemima. Makroekonomski pokazatelji su slabi, kamate su visoke, u budžetu vlada haos.

Sukob vlasti i železničara u vezi sa platama i radnim vremenom tinja već dugo, a razbuktao se ponovo nakon tri nedelje božićnog primirja. Tome je doprinelo odbijanje suda da, po zahtevu Dojče bana, blokira održavanje najnovijeg štrajka.{image2}

Sindikat GDL traži smanjenje radne nedelje za smenske radnike, sa 38 na 35 sati, a da se zadrže trenutne plate. Dojče ban je pokazao fleksibilnost što se radne nedelje tiče, ali odbija da je smanji bez smanjenja plata.

Ovaj operator smatra da bi izlazak u susret zahtevima sindikata značio povećanje troškova od 50 odsto na ime troškova osoblja, delimično i zato što bi morao da zaposli više radnika, pri čemu se Nemačka suočava sa manjkom obučene radne snage.{image5}

"Spremni smo na kompromise i na postepeno smanjivanje broja radnih časova nedeljno kako bi poslodavac imao priliku da obuči (novo) osoblje", rekao je šef GDL-a Klaus Veselski televiziji ZDF, i dodao: "Ako ništa ne dobijemo do petka, napravićemo pauzu, a onda krećemo u novi krug industrijske akcije."

Mašinovođe teretnih vozova takođe su u štrajku do petka, što izaziva zabrinutost u vezi sa lancima snavdevanja, jer se gotovo jedna petina teretnog saobraćaja u Nemačkoj obavlja železnicom.

(Beta, 01.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »