Jerinić: Mesec dana nakon podnošenja prijave za SNS kol centar, tužilaštvo prosledilo zahtev UKP-u

Beta 11.01.2024

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu prosledilo je Upravi kriminalističke policije (UKP) zahtev za prikupljanje obaveštenja o kol centru Srpske napredne stranke (SNS), mesec dana nakon što je predata krivična prijava, izjavila je danas poslanica stranke Zeleno-levi front Jelena Jerinić koja je podnela tu prijavu.

"Pozovem ja jutros Prvo osnovno javno tužilaštvo da pitam šta bi sa našom krivičnom prijavom u vezi sa SNS kol centrom. Onako, bez očekivanja. Kažu da je mesec dana kasnije, 4. januara 2024. godine, UKP-u prosleđen zahtev za prikupljanje obaveštenja", navela je Jerinić na društvenoj mreži Iks (X).

Krivičnu prijavu protiv više lica, među kojima su vlasnice agencije za hostese "M&J Lady", predstavnici nevladine organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda, predsednik SNS Miloš Vučević kao njen pravni zastupnik i drugi, 4. decembra 2023. godine podneli su poslanici Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić i Đorđe Pavićević.

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) zaposlila se početkom novembra u kol centru SNS-a, u kome je, bez ugovora, bilo angažovano više od 300 ljudi, čiji je zadatak bio da pozivaju građane i pitaju da li će na izborima glasati za SNS.

CINS je tada pisao da se organizacija kol centra i zapošljavanje vrši preko firme "M&J Lady", a isplate, među kojima su i one za navodno glasanje za SNS, preko Centra za edukaciju i omladine Beograda.

Transparentnost Srbije podnela je prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije zbog sumnje da je organizacijom kol centra SNS prekršila krivični i zakon o finansiranju političkih aktivnosti, a SNS negirao povezanost sa agencijom i nevladinom organizacijom.

(Beta, 01.11.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »