Zaharova: Papa se obratio Zapadu kada je predložio pregovore o Ukrajini

Beta 10.03.2024

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da se poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, u pozivu da se rat u Ukrajini okonča pregovorima, zapravo obratio Zapadu koji, kako je navela, "koristi Ukrajinu kao instrument za ostvarivanje svojih ambicija".

"Ja to vidim ovako: Papa traži od Zapada da napusti svoje ambicije i da prizna grešku", rekla je Zaharova u komentaru za agenciju ANSA, prenosi TASS.

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franja izjavio je u delu intervjua objavljenom juče, da bi Ukrajina trebalo da smogne hrabrost, podigne belu zastavu i pregovara o prekidu rata s Rusijom.

Papa je u intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI, snimljenom u februaru, koji će biti u celosti emitovan 20. marta, rekao da strana koja gubi u sukobu mora da smogne hrabrosti da to prizna i pristane na pregovore.

Direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni izjavio je danas da papa Franja u intervjuu nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

Zvanični Kijev je saopštio danas da se nikada neće predati pred Rusijom.

"Naša zastava je žuto plava. To je zastava za koju živimo, za koju ćemo umreti i za koju ćemo trijumfovati. Nikada nećemo podići druge zastave," rekao je danas šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba u poruci na mreži X.

(Beta, 03.10.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »