Spomenik Zoranu Đinđiću još na čekanju: "Strela" je završena odavno, ali je i dalje u magacinu: Šta koči postavljanje (foto, video)

Blic 13.03.2024
Spomenik Zoranu Đinđiću još na čekanju: "Strela" je završena odavno, ali je i dalje u magacinu: Šta koči postavljanje…

Spomenik ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću trebalo je da bude svečano otkriven 12. marta 2018. godine, na 15. godišnjicu njegove smrti, ali ni šest godina kasnije on i dalje nije ugledao svetlost dana, a kako stvari stoje, neće ni u skoroj budućnosti. Kako je još pre skoro jedne decenije najavljivano, spomenik je trebalo da bude postavljen na Studentskom trgu u Beogradu, nedaleko od mesta gde je Đinđić studirao i živeo.

Zvanična odluka o podizanju spomenika dr Zoranu Đinđiću doneta je u junu 2016. na sednici Skupštine grada Beograda, kada je imenovan i Odbor za podizanje spomenika, a u martu 2017. Grad Beograd raspisao je međunarodni konkurs za idejno rešenje spomenika, podseća Demostat. Na konkursu je učestvovalo 40 autora, a pobedio je rad “Strela”, autora Mrđana Bajića i njegovog tima. Kako je saopšteno, “spomenik će biti visok 6,2 metra, u obliku strele, čiji je pravac ka

Pročitajte još

Ključne reči

Beograd, najnovije vesti »