"Orbanova divlja retorika dovodi u opasnost odnos sa SAD": Američki ambasador osudio mađarsku "zapaljivu antiameričku politiku"

Blic 14.03.2024
"Orbanova divlja retorika dovodi u opasnost odnos sa SAD": Američki ambasador osudio mađarsku "zapaljivu antiameričku…

Američki ambasador u Mađarskoj rekao je da će Vašington reagovati kao odgovor na „opasno nepokolebljive antiameričke poruke“ Budimpešte i „proširivanje odnosa sa Rusijom“. U govoru u Budimpešti u četvrtak, Dejvid Presman je direktno ciljao na kontroverznu spoljnu politiku dugogodišnjeg mađarskog premijera Viktora Orbana, istovremeno optužujući mađarsku vladu za raširenu korupciju i podrivanje nezavisnih institucija.

- Ovaj govor govori o dugogodišnjem prijatelju i savezniku koji govori i čini stvari koje potkopavaju poverenje i prijateljstvo. Ne možemo zanemariti kada predsednik mađarske nacionalne skupštine tvrdi da Putinov rat u Ukrajini zapravo "vode Sjedinjene Države" - rekao je Presman, misleći na Mađarsku i dodao: - Ne možemo ni da razumemo niti da prihvatimo da premijer identifikuje Sjedinjene Države kao 'glavnog protivnika' našeg saveznika Mađarske. Ili njegova tvrdnja

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »