Ekološki ustanak, SSP i DS o prvom kolegijumu Skupštine koji je sazvala Brnabić

Beta pre 30 dana

Poslanici stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja" zajedno će doneti odluku o prvom sastanku kolegijuma Skupštine Srbije, koji je za ponedeljak, 1. april, sazvala predsednice parlamenta Ana Brnabić.

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas agenciji Beta da će njihovi poslanici poštovati većinski stav stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja".

Upitan da li će se poslanici Ekološkog ustanka otići na taj kolegijum, on je rekao da će poštovati svaku odluku kolega iz kolacije "Srbija protiv nasilja".

"Poštovaćemo odluku većine, kao i do sada, šta god bude odlučeno poštovaćemo, s tim da naš (Ekološkog ustanka) uslov ostaje da ne pristajemo na bilo kakve razgovore ako su zatvoreni za javnost ", rekao je Jovanović.

Naveo je da je stav Ekološkog ustanaka da bilo koji razgovor s Brnabić i drugim predstavnicima vlasti mora da se, od početka do kraja, obavlja pred kamerama.

"Želimo da narod vidi o čemu se i kako razgovora, mi smo (Ekološki ustanak) uputili zahtev Brnabić da, ukoliko želi bilo kakav razgovor sa nama, može, ali da javnost bude prisutna", kazao je on.

Dodao je da "parlament zato i služi", te podsetio da se sednice Skupštine Srbije  direktno prenose kao i zasedanja svih odbora.

"Nema razloga da se predsednica parlamenta krije od kamera, ako ima dobre namere, a mi ne verujemo u to ", kazao je on.

Na listi "Srbija protiv nasilja" je i Stranka slobode i pravde (SSP) čiji poslanik Borko Stefanović je, na isto pitanje, kratko odgovorio: "Donećemo odluku zajedno".

U toj koaliciji je i Demokratska stranka (DS) čiji lider Zoran Lutovac je kazao da postoje jasne i nedvosmislne preporuke šta bi trebalo preduzeti da se omoguće uslovi za slobodne i poštene izbore.

On je za agenciju Beta podsetio da se radi o preporukama Kancelarije OEBS-za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i misije CRTA.

"Ako je potrebno da se ojača snaga tih preporuka našim prisustvom mi ćemo dati naš doprinos, medjutim ako je to samo predstava  koja bi trebalo da bude samo pokriće, a da se ništa suštinski ne menja, mi ćemo biti protiv učešća u toj farsi", kazao je Lutovac.

Iz Skupštine Srbije ranije je saopšteno da je Branabić sazvala prvi sastanak kolegijuma srpskog parlamenta za 1. april, te da će na dnevnom redu biti konsultacije oko daljeg rada na primeni preporuka ODIHR.

Na kolegijumu će biti razmatrane preporuke iz konačnog izveštaja Misije ODIHR koja je posmatrala parlamentarne izbore održane 17. decembra prošle godine.

(Beta, 03.27.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »