Dačić sa čelnikom Političkog komiteta PSSE o zahtevu Kosova za ulazak u Savet Evrope

Beta 01.04.2024

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsedavajućim Političkom komitetu Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) Bertranom Buiksom, kome je izrazio razočaranje zbog usvajanja Nacrta mišljenja o zahtevu Kosova za ulazak u Savet Evrope, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Buiksu, koji je i šef francuske delegacije pri PSSE, Dačić je rekao da očekuje da poslanici Francuske u tom telu "imaju više razumevanja" za argumente Srbije na zasedanju 16. aprila, na kojem će biti razmatran Nacrt mišljenja o zahtevu Kosova za prijem u Savet Evrope, navodi se.

Dačić je kazao da je Kosovo "istorijski važan deo" Srbije i ukazao na "vekovno prijateljstvo Srbije i Francuske tokom oba svetska rata", navodeći da su obe zemlje "uvek bile na pravoj strani istorije", piše u saopštenju.

Buiks je rekao da je Francuska iskreni prijatelj Srbije i da "podržava pregovore i dijalog" po pitanju zahteva za prijem Kosova u Savet Evrope, navodi se.

On je kazao i da Francuska ostaje otvorena za dijalog sa srpskom delegacijom pri PSSE i da "ima razumevanja" za stavove Beograda po tom pitanju, dodaje se.

Politički komitet PSSE usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, koji je sastavila izvestiteljka PSSE Dora Bakojani.

Iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova za ulazak u Savet Evrope - vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani, Bakojani je preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope.

Druga dva uslova - formiranje Zajednice srpskih opština i rešenje za pitanje eksproprijacija na severu Kosova - označena su u nacrtu Mišljenja kao "post-pristupne obaveze Kosova", što znači da Priština mora da ih ispuni posle prijema u Savet Evrope.

(Beta, 04.01.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »