Dodik: Republika Srpska neće primenjivati rezoluciju o Srebrenici, ako bude usvojena u UN

Beta pre 12 dana

Dodik je za Radio-televiziju RS (RTRS) izjavio da veruje da će Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odlučiti da Zlatko Lagumdžija više ne može da bude ambasador BiH u UN i da će zatražiti da on bude povučen.

Prema njegovim rečima, Lagumdžija je prekršio zakon, jer je bez saglasnosti sva tri člana Predsedništva BiH, koje je jedino nadležno za vođenje spoljne politike, inicirao donošenje rezolucije o Srebrenici u UN-u, nastojeći da, kako je kazao, satanizuje Srbe i nanese im istorijsku krivicu i ljagu.

Dodik je rekao da očekuje da na večerašnjem mitingu u Banjaluci pod nazivom "Srpska te zove" bude više od četrdeset hiljada ljudi.

"Poruka mitinga je - kako misite da živimo sa vama, ako vi nas etiketirate? Šta hoćete? Da mi budemo krivi, a vi ste kao nevine žrtve. Naravno, da ima nevinih žrtava kod Bošnjaka, kao što ima i kod Srba, ali time su se trebali baviti sudovi, a ne politički forumi kakav je Generalna skupština UN-a", rekao je Dodik.

Mediji u BiH su obajvili da su desetine autobusa iz svih delova RS krenuli ka Banjaluci, gde će se večeras u 18 časova održati miting "Srpska te zove".

Predsednik NSRS Nenad Stevandić najavio je ranije danas da će mitingu prisustvovati i predsednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dolazak na miting juče je potvrdila predsednica "Zavetnika" Milica Đurđević Stamenkovski.

Predstavnici opozicionih stranaka u RS saopštili su da neće prisustvovati večerašnjem mitingu, koji organizuje vladajuća koalicija i koji su nazvali "Dodikovim mitingom".

Opozicione stranke su, međutim, najavile da će u Narodnoj skupštini podržati izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, prema kojem se u Srebrenici nije desio genocid.

Predstavnici opozicije su istakli da niko nikada u RS neće pristati na to da srpski narod bude okvalifikovan kao genocidan, ocenivši da Lagumdžijina inicijativa da se u Generalnoj skupštini UN-a donese rezolucija o Srebrenici dodatno usložnjava političku krizu u BiH i usporava proces pomirenja.

SNSD u parlamentu BiH traži poništavanje Šmitovih odluka

Poslanički klub Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas je na sednici Predstavničkog doma parlamenta BiH predložio donošenje zaključka kojim se proglašavaju pravno ništavim, nedozvoljenim i pravno neobavezujućim odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Tim zaključkom predviđeno je da se institucije BiH obavezuju da ne primenjuju odluke visokog predstavnika.

SNSD je u predloženim zaključcima tražio i da se u Službenom glasniku BiH ne objavljuju Šmitove odluke, već samo akti koje su akte institucija BiH.

Upućen je i zahtev da Saveta ministara BiH hitno u parlamentarnu proceduru dostavi predlog izmena i dopuna Izbornog zakona BiH, uz izraženo opredeljenje za otvaranje procesa pregovora sa EU i za političku nezavisnost BiH, u skladu sa međunarodnim pravom.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Jasmin Imamović izjavio je da njegova stranka neće podržati predložene zaključke SNSD.

"Mi se ne slažemo s predloženim rešenjem i odbićemo zaključke na današnjoj sednici. Smatramo da na taj način čuvamo Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, te poštujemo ustavnost i zakonitost", rekao je Imamović.

Dodao je da visoki predstavnik ima legitimni mandat i da je izmene Izbornog zakona BiH doneo u skladu sa svojim obavezama i ovlaštenjima.

"Ako neko želi menjati taj zakon, zakon se prvo prihvata, a zatim se mogu podnositi amandmani. To je propisana procedura" - rekao je Imamović.

On je rekao da probosanska koalicija "Trojka", čija je SDP članica, na jučerašnjem sastanku lidera vladajuće koalciije na državnom nivou u Istočnom Sarajevu nije dobila ove zaključke, niti je na tom sastanku dogovoreno bilo šta.

Poslanik Demokratske fronte (DF) Milan Dunović je rekao da zaključci, za koje tvrdi da su predlog "vladajuće petorke" (SNSD, HDZ BiH i probosanska koalicija "Trojka"), neće biti usvojeni na današnjoj sednici Predstavničkog doma BiH.

"Zaključci su besmisleni i predstavljeni kao performans za javnost, a napisani na način koji ih čini neusvojivim" - ocenio je Dunović.

(Beta, 04.18.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »