Blinken: Kina pomažući Rusiji pothranjuje sukob u Ukrajini

Beta pre 13 dana

Državni sekretar SAD Entoni Blinken je danas rekao da Kina indirektno podstiče sukob u Ukrajini time što snabdeva Rusiju delovima za njenu vojnu industriju.

Na italijanskom ostrvu Kapriju posle sastanka šefova diplomatija G7 Blinken je rekao da je Kina "glavni snabdevač" ruske vojne industrije što "Rusiji omogućava da nastavi agresiju na Ukrajinu".

"Ako Kina želi prijateljske odnose s Evropom.., ne može da snabdeva drugu stranu koja je najveća pretnja evropskoj bezbednosti od kraja Hladnog rata" - rekao je Blinken.

Ministri spoljnih poslova G7 (SAD, Japan, Kanada, Francuska, Nemačka, Britanija i Italija) su danas na Kapriju izrazili  "duboku zabrinutost" zbog dostavljanja kineske opreme Rusiji što je pomoć ruskoj "ratnoj mašineriji u Ukrajini" - piše u završnom saopštenju sastanka.

"To Rusiji omogućuje da ojača i ponovo snabde svoju vojnu industriju što je pretnja i Ukrajini i međunarodnom miru i bezbednosti" - piše u saopštenju.

Pozvali su Kinu da prekine snabdevanje Rusije jer Peking, kako su rekli, time produžava rat u Ukrajini i povećava rizik u kojem su susedi Rusije.

SAD se nadaju da će pritisak evropskih zemalja navesti Peking da smanji podršku Rusiji čije snage, i po priznanju Vašingtona, napreduju na frontu u Ukrajini.

(Beta, 04.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »