Sindikat Nezavisnost: Zastrašivanje članova sindikata u Krušiku

Beta pre 11 dana

Poslovodstvo Holding korporacije Krušik u Valjevu pokušava da pritiscima odvrati radnike od članstva u sindikatu, što je krivično delo, ocenio je danas Granski sindikat metalaca "Nezavisnost".

Kako je objavio sajt Nezavisnost.org, prošlog četvrtka radnici Krušika su pozivani na šalter fabričke direkcije gde su ih zaposleni u pravnoj službi ispitivali o tome da li su, kada i zašto potpisali pristupnice za članstvo u sindikatu.

Predstavnici rukovodstva sindikata "Nezavisnost" su upozorili "ispitivače" da je njihov postupak krivično delo jer predstavlja grubo kršenja radnih i sindikalnih prava radnika.

Službenici su kazali da rade po nalogu, odnosno po odluci poslovodstva koju, međutim, nisu pokazali, da bi onda sindikalce uputili na izvršnog direktora za pravne i ekonomske poslove Dragana Radojičića.

"Sve ovo dešava se povodom novog utvrđivanja reprezentativnosti sindikata 'Nezavisnost' i sindikata ASNS u korporaciji Krušik. 'Nezavisnost' je u skladu sa zakonom predala pristupnice 354 člana a poslodavac je naložio pravnoj službi da pojedinačno proveri da li su radnici lično odlučili da se učlane u sindikat", naveli su u "Nezavisnosti".

Kako su podsetili, prošlog četvrtka je istekao rok od 15 dana za formiranje komisije za utvrđivanje reprezentativnosti a sindikati još nisu obavešteni kada će se pristupiti tom poslu.

Umesto toga, sindikat 'Nezavisnost' je dobila dopis o nevodnim nepravilnostima u podnetim pristupnicama koje treba ispraviti do 22. aprila.

Taj sindikat je podneo prijavu inspekciji rada zbog kršenja radnih i sindikalnih prava svojih članova.

Povodom dešavanja u valjevskoj namenskoj industriji predsednica UGS "Nezavisnost" Čedanka Andrić izjavila je da će taj sindikat preduzeti sve mere na nacionalnom i međunarodnom nivou da zaštiti članstvo od šikaniranja i pritisaka.

"Neka se rukovodstvo Krušika bavi planovima za uspešno poslovanje umesto što šikanira članove Nezavisnosti. Posle se predstavnici naše države čude kada nas Međunarodna konfederacija sindikata godinama ocenjuje kao zemlju u kojoj se sistematski krše radnička i sindikalna prava, a ovaj primer je sve samo nije usamljen", rekla je Andrić za portal Nezavisnost.org.

(Beta, 04.22.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »