ZLF Palilula pozvao na obeležavanje Svetskog dana knjige: Čitanje je zdravo

Beta pre 12 dana

Zeleno-levi front (ZLF) pozvao je građane na obeležavanje Svetskog dana knjige, sutra u beogradskoj opštini Palilula, koja će se održati pod sloganom "Čitanje je zdravo!".

U saopštenju ZLF je navedeno da će proslava biti uz muziku, druženje i poklanjanje knjiga.

"Svetski dan knjige predstavlja priliku da zajedno proslavimo važnost čitanja i stvaralaštva za društveni razvoj. Međutim, dok slavimo Svetski dan knjige, ne možemo zanemariti ozbiljne izazove sa kojima se suočava naš obrazovni sistem. Nedavno objavljeni rezultati PISA testiranja su pokazali da Srbija, nažalost zaostaje za mnogim zemljama u oblasti obrazovanja", istakli su u saopštenju iz ZLF.

Dodali su da su rezultati ovog testa pokazali da je 11 odsto učenika gimnazija funkcionalno nepismeno kada je u pitanju čitanje.

"Ti rezultati su još drastičniji u trogodišnjim stručnim školama, gde funkcionalna nepismenost u nekima od njih dostiže i do 95 odsto", istakli su iz ZLF u saopštenju.

Naglasili su da su ovi podaci o funkcionalnoj nepismesnosti u srpskim školama podsetnik na hitnost unapređenja našeg obrazovnog sistema.

"Zeleno-levi front se zalaže za kvalitetno obrazovanje dostupno za sve đake, veće učešće svih relevantnih aktera u kreiranju obrazovnih politika i temeljnu reformu obrazovnog programa da bi se osigurala funkcionalna pismenost naših učenika", ukazali su u saopštenju.

(Beta, 04.22.2024)

Palilula »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »