Poljski tužilac: Bivša vlast koristila spajver 'pegaz' da nadzire stotine ljudi, čak i zvaničnike

Beta pre 9 dana

Državni tužilac Poljske Adam Bodnar rekao je u parlamentu da je u vreme bivše, tvrdo konzervativne vlade, moćni spajver program "pegaz" (Pegasus) korišćen protiv stotina ljudi, pa i protiv izabranih državnih zvaničnika.

Bodnar, koji je takođe i ministar pravde, izjavio je pred poslanicima da njegovi nalazi pokazuju da su razmere korišćenja ovog spajvera radi nadzora "šokantne i depresivne".

"Meni je tužno što se čak i u ovoj dvorani obraćam ljudima koji su bili žrtve ovog sistema", rekao je Bodnar u Sejmu, donjem domu parlamenta.

On nije precizirao ko je tačno bio podvrgnut nadzoru preko "pegaza", a njegova kancelarija je saopštila da su ti podaci poverljivi.

Bodnar je danas poslanicima predstavio nalaze koje je kancelarija državnog tužilaštva poslala Sejmu i Senatu.

Podaci pokazuju da je "pegaz" - izum izraelske kompanije NSO grupa - korišćen protiv 578 ljudi u periodu od 2017. do 2022. godine, i da su ga koristile tri odvojene državne agencije: Centralni antikorupcijski biro, Vojna kontraobaveštajna služba i Agencija za unutrašnju bezbednost.

Prema njegovim rečima, softver je prikupio "ogromnu količinu podataka" o "privatnim i profesionalnim životima" onih koji su stavljeni pod nadzor.

Izraelska kompanija je prodavala "pegaz" vladama kao oruđe za borbu protiv kriminalaca i terorista. Međutim, pojavili su se dokazi da su ga pojedine vlade koristile za borbu protiv političkih oponenata, novinara, i boraca za ljudska prava.

Spajver svojim korisnicima daje kompletan pristup mobilnim telefonima nadziranih lica. On odatle vadi: šifre, fotografije, poruke, kontakte i istoriju pretrage po internetu. Takođe može da aktivira mikrofon i kameru radi prisluškivanja žrtve u realnom vremenu.

U Poljskoj ga je koristila prethodna, konzervativna vlada na čelu sa strankom Prava i pravde Jaroslava Kačinjskog.

Istrage u tom smeru pokrenuo je sadašnji premijer Donald Tusk pošto je u decembru prošle godine došao na funkciju. Njegova tropartitna koalicija se zalaže za obnavljanje dobrih odnosa sa Evropskom unijom, nakon što su oni tokom prethodnih vlasti veoma zahladneli.

Kačinjski je na svedočenju prošlog meseca rekao, pred istražnom komisijom, da je korišćenje "pegaza" bilo u skladu sa zakonom i da su u 99 odsto slučajeva njegove mete bili kriminalci.

Ministar za bezbednosne službe Tomaš Sjemonjak izjavio je ovog meseca da je korišćenje spajvera u nekim slučajevima bilo opravdano - protiv osumnjičenih za terorizam i u kontraobaveštajne svrhe - ali da u "previše slučajeva" to nije bilo opravdano.

Prema njegovim rečima, do te mere je bilo neopravdano da je Poljska izgubila licencu za korišćenje "pegaza".

(Beta, 04.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »