Trivić: Odlaganje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici rezultat napora rukovodstva Srbije, a ne RS

Beta pre 11 dana

Predsednica Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić izjavila je da je odlaganje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici rezultat je napora rukovodstva Srbije, a ne rukovodstva Republike Srpske, kako to pokušava predstaviti predsednik RS Milorad Dodik.

"Odlaganje glasanja o Rezoluciji o Srebrenici rezultat je napora rukovodstva Srbije, posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji već nekoliko dana preduzima snažne političke aktivnosti kako bi ova Rezolicija imala što manju podršku članica UN-a", ocenila je Trivić, saopšteno je danas iz NF-a.

Prema njenim rečima, u vezi sa ovim pitanjem nisu bile vidljive nikakve diplomatske aktivnosti srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, tako da je, kako je kazala, nejasno o kakvom njenom doprinosu odlaganju Rezolucije o Srebrenici govori Dodik.

"Kada već govori o unilateralnom delovanju Zlatka Lagumdžije u Ujedinjenim nacijama, Dodik treba prvo da odgovori na pitanje ko je dao saglasnost za njegovo imenovanje za ambasadora BiH u UN-u", navela je Trivić.

Podsetila je da je saglasnost dala upravo Željka Cvijanović, po nalogu Milorada Dodika, "uprkos lošem iskustvu koje su Srbi imali i sa Lagumdžijinim prethodnikom na ambasadorskoj poziciji Svenom Alkalajem, čijem imenovanju se nije protivio Dodik, koji je tada bio član Predsedništva BiH".

Dodikov pokušaj, navela je Trivić, da zasluge Srbije pripiše i sebi, tek je "bledi pokušaj vađenja iz situacije u kojoj predstavnici vlasti RS nisu učinili ama baš ništa na diplomatskom planu da bi ova Rezolucija dobila što manju podršku ili kako se uopšte ne bi našla na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a."

Naglašavajući da je istina da ambasadori ne vode usaglašene politike po spoljnopolitičkim pitanjima u BiH, kao što je po pitanju Rezolucije o Srebrenici i prijemu samoproglašenog Kosova u Savet Evrope, ona je ukazala da je takođe činjenica da su kadrovi Saveza nezavinsih socijaldemokrata (SNSD) sa Dodikom na čelu, sve ključne pozicije prepustili Bošnjacima, radi svojih ličnih interesa, a ne da bi zaštitili interese Srba i RS.

Dodik je ranije izjavio da je "očigledno da su napori, pre svega srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pa i ostalih koji su radili po tim pitanjima (Rezolucije o Srebrenici), urodili plodom".

(Beta, 04.27.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »