"Prete nam: 'pustinjski đavoli' i superćelijske oluje!" Čuveni klimatolog otkriva šta znači toplotna anomalija koju je otkrila NASA: "biće sve gore!"

Blic pre 16 dana
"Prete nam: 'pustinjski đavoli' i superćelijske oluje!" Čuveni klimatolog otkriva šta znači toplotna anomalija koju je…

Tokom 2023. godine Zemlja se zagrejala za oko 0,2 stepeni Celzijusa više nego što su klimatski modeli predvideli, a klimatolog iz NASA-e Gavin Šmit je poručio da „nijedna godina nije zbunila prediktivne sposobnosti naučnika za klimu više od prošle, i da je ta temperaturna anomalija došla iz vedra neba otkrivajući neviđen jaz u znanju, možda prvi put od pre oko 40 godina, kada su satelitski podaci počeli da nude modelarima pogled na Zemljin klimatski sistem u realnom vremenu“.

Klimatolog je upozorio da ćemo biti na nepoznatoj teritoriji ako se ova neobjašnjiva anomalija ne smiri do avgusta u skladu sa prethodnim El Ninjo fluktuacijama. Za pojavu viška toplote postavljeno je nekoliko teorija, i one uključuju smanjenje aerosola za površinsko hlađenje nakon promena regulative 2020. godine, zatim povećanje vodene pare koja zadržava toplotu od erupcije Hunga Tonga-Hunga Ha’apai 2022, i aktivnost u trenutnom solarnom ciklusu koja šalje više

Povezane vesti »

Društvo, najnovije vesti »