BBC vesti na srpskom

Evrovizija 2024. i Hrvatska: Bejbi Lazanja u suzama, dočekan kao heroj

Drugo mesto na 68. Pesmi Evrovizije u Hrvatskoj se slavi kao velika pobeda. Najbolji rezultat Hrvatske na takmičenju od osamostaljivanja 1991.

BBC News pre 10 dana
evrovizija, hrvatska
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Njegova priča je poput bajke - do pre samo par meseci bio je gotovo nepoznat muzičar, a onda je pokorio Evropu.

„Srpski žiri daje 12 poena... Bejbi Lazanji, Hrvatskoj!", objavila je Ana Đurić-Konstrakta, bivša učesnica Pesme Evrovizije, tokom subotnjeg finala 68. izdanja najvećeg pevačkog nadmetanja u Evropi. (Ovde pogledajte kako je Konstrakta saopštila ko dobija 12 poena).

Iz Hrvatske je preko medija i društvenih mreža odmah upućena zahvalnost: „Hvala, susjedi".

Bila je to tek druga 'dvanaestica' za Hrvatsku od stručnih žirija Pesme Evrovizije - i ispostaviće se jedine dve.

Grickali su nokte u Hrvatskoj, iščekujući da će Marko Purišić aka Bejbi Lazanja konačno doneti Evroviziju u njihovu zemlju, prvi put još od zadarske grupe Riva koja je na ovom takmičenju pobedila 1989. godine, ali tada kao predstavnik nekadašnje Jugoslavije.

Trg Bana Jelačića bio je krcat u nedelju popodne
Eugen Jakovcic
Trg Bana Jelačića bio je krcat u nedelju popodne

Za razliku od stručnih žirija zemalja učesnica ovogodišnjeg takmičenja, evrovizijska publika je nagradila Bebi Lazanju.

Ali presudilo je tek nekoliko desetina bodova u korist Švajcarske.

Bejbi Lazanja je završio na drugom mestu, što je najveći uspeh Hrvatske na ovom takmičenju od osamostaljivanja 1991. godine.

evrovizija, hrvatska
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

„Ponosan sam, srećan i zadovoljan. I ranije sam govorio - neće ti nikakav žiri dolaziti na koncerte, nego publika", izjavio je posle finalne večeri.

Komentarisao je i pobedu švajcarskog izvođača.

„Nemo je uz žiri imao i veliku podršku publike, s razlogom. Pesma mu je fantastična, mislim da je zaslužio pobedu", rekao je Bejbi Lazanja.

Dan posle finala, u Zagrebu mu je priređen svečani doček, a Hrvatska televizija imala je specijalan program i direktno prenosila sve - od sletanja aviona do dolaska na centralni zagrebački trg gde ga je dočekalo stotine ljudi.

Mnogi u Hrvatskoj atmosferu upoređuju sa onom kada je nacionalni fudbalski tim bio vicešampion sveta, izgubivši od Francuske (2:4) u finalu Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji.

Kada se ukrcao na avion iz Švedske za Hrvatsku, pilot je iznenadio Bejbi Lazanju.

„Čestitamo na fantastičnom nastupu na Evrosongu! Stvarno si ne Big boj, nego The biggest (Najveći). Barem u našim srcima! Sretan povratak kući, mjau, mijau", rekao je pilot preko razglasa, piše zagrebački Večernji list, čiji je novinar u istom avionu.

Po sletanju u Zagreb, dočekan je povicima: „Marko, Marko", a onda se izgrlio sa roditeljima.

Zajedno sa majkom, koja je bila ogrnuta u hrvatsku zastavu, ušao je u otvoreni autobus, a onda preko prečke delio autograme.

Na glavnom zagrebačkom trgu dočekali su ga gradonačelnik Tomislav Tomašević i predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Kada je uzeo mikrofon da se obrati masi, Bejbi Lazanja je izgovorio dve rečenice, a onda se zaplakao. Snimak pogledajte ovde.

„Nadam se da ste zadovoljni. Sve smo sami uradili, uzimali smo slobodno sa posla, pokazali da možeš nešto i sopstvenim naporima da dođeš na neki nivo", rekao je.

A onda je nastao delirijum uz prve taktove Rim Tim Tagi Dim.


BBC na srpskom je od sada i na Jutjubu, pratite nas OVDE.

Jutjub baner
BBC

Ko je Bejbi Lazanja?

Najčudnije i najparadoksalnije od svega nije to što ima umetničko ime po jelu koje obožava imaginarni animirani mačak Garfild, niti naziv njegove evrovizijske pesme Rim Tim Tagi Dim.

Ne. Najneobičnije je to što ovaj mladi Istrijanin iz Umaga zamalo da uopšte ne bude na Pesmi Evrovizije.

Nije ni bio u planovima žirija Hrvatske televizije, koja organizuje nacionalni izbor za Evrovizije i da jedna od takmičarki nije odustala, Bejbi Lazanja ne bi video binu ne samo u Mameu, nego ni da Dori.

Pa kad je već dobio priliku, zašto da je ne iskoristi.

evrovizija, hrvatska
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Roker, tačnije hevi-metalac, zajedno sa grupom, zarazio je najpre Hrvatsku, potom region, a onda i Evropu, pesmom Rim Tim Dagi Tim, čiji naslov ne znači ništa, ali čije reči odslikavaju dobro poznate nevolje zajedničke svim zemljama Balkana - odlazak mladih sa sela u potrazi za boljim životom u gradovima ili drugim zemljama.

Kulturan i povučen, ovaj 28-godišnjak postao je poznat i po ljubavi prema mačkama - jedna se i pojavljuje u spotu za evrovizijsku pesmu - a u Hrvatskoj su se prethodnih dana umesto sa 'dobar dan', pozdravljali sa 'mjau'.

'Meow Cat Please Meow Back' (Mjau mačko, molim te kaži i ti meni mjau), glasi jedan od stihova pesme, a neki komentarisali da je „nešto najbolje što su čuli" u istoriji Evrovizije.

evrovizija, hrvatska
JESSICA GOW/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Ples koji je zarazio mnoge

Ne samo da su mjaukali u Hrvatskoj, nego su i slikali miljee, koje u toj zemlji nazivaju tabletićima, objavljivali na društvenim mrežama, i stari i mladi su na trgovima plesali u ritmu Rim Tim Tagi Dim.

Bilo je i raznih mimova na temu miljea, pa se tako neko dosetio da njime umesto ponča ogrne glumca Klinta Istvuda u sceni iz legendarnog špageti vesterna „Dobar, loš, zao" reditelja Serđa Leonea.

Euforija je dostigla vrhunac u subotu uveče, jer se širom Hrvatske na video-bimovima na trgovima pratilo veliko evrovizijsko finale.

evrovizija, hrvatska
ANTONIO BAT/EPA-EFE/REX/Shutterstock
evrovizija, hrvatska
ANTONIO BAT/EPA-EFE/REX/Shutterstock

Balkan je skoro listom stao uz Bejbi Lazanju, u medijima u Srbiji posebno se potencirao sjajan odnos koji ima sa srpskom pevačicom Teodorom Pavlovskom ili Tejom Dorom i kako joj je upravo on prvi čestitao na plasmanu u finale.

Bejbi Lazanja nije pobedio, ali jeste ušao u istoriju Evrovizije.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.13.2024)

BBC News

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »