Ovako žive nebinarne osobe u Srbiji: "Gađaju me kamenjem": Valerijan ispričao kakvo sve maltretiranje doživljava skoro svakodnevno (video)

Blic 14.05.2024
Ovako žive nebinarne osobe u Srbiji: "Gađaju me kamenjem": Valerijan ispričao kakvo sve maltretiranje doživljava skoro…

Evrovizija je gotova, ali, kao po običaju, prašina koju je ove godina podigla neće se još dugo spustiti. Pored jasnih poruka pojedinih predstavnika da ubijanje civila u Gazi treba da prestane, diskvalifikacije takmičara koji je stav povodom rata izneo javno, u fokusu je bila i tema rodnog identiteta. Predstavnici Švajcarske i Irske izjašnjavaju se kao nebinarne osobe, odnosno ljudi koji se ne identifikuju ni kao muškarci ni kao žene nego se nalaze u spektru između.

"Predivno je što znamo da nismo sami ove godine i da smo zajedno u ovome. Znamo koliko su nama kvir ikone značile tokom života. Drago nam je što smo deo toga", ovim rečima Švajcarac Nimo skrenuo je pažnju na položaj nebinarnih osoba. Kakav je položaj nebinarnih u Srbiji? - Za vikend sam imao dva napada. Jedan u petak, jedan je bio juče. Da, to je moja svakodnevica. Znam da vas to šokira, ja sa osmehom pričam o tome, ali da. Dva fizička napada, gađanje kamenjem -

Pročitajte još

Ključne reči

Beograd, najnovije vesti »