Milan Kovačević: Frapiran sam kako je Vesić predstavio ugovor za obnovu zgrade Generalštaba

Beta 16.05.2024

Konsultant za strane investicije Milan Kovačević rekao je danas da je "frapiran" načinom na koji je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić predstavio u javnosti ugovor o "revitlizaciji" kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO), u javnosti poznatiji kao Generalštab.

Vesić je juče taj ugiovor u ime Vlade Srbije potpisao sa američkom firmom "Affinity Global Development" i saopštio da je ispunio obećanje da će, kada ugovor za oštećenu zgardu Generalštaba bude potpisan, obavestiti javnost.

U tom saopštenju nema detalja ugovora, osim da je reč o "revitalizacij" i obavezi američke firme da izgradi Memorijalni centar u znak sećanja na NATO bombardovanje te zgrade 1999. godine.

"Frapiran sam informacijom o potpisivanju ugovora sa 'Affinity Global Development' iz koje se nimalo ne vidi o čemu je reč", rekao je Kovačević za Betu.

Dodao je da se iz šturih informcija saznaje da zgrada neće biti srušena, kako se ranije u javnosti nezvanično govorilo, već revitalizovana, ali nije navedeno čemu će služiti.

Dodao je da je posebno velika šteta ako se, kako je naveo Vesić, zemljište na kome se nalazi zgrada daje u zakup na 99 godiina, ali bez naknade.

"Ovo zemljište je na atraktivnom mestu i vrlo skupo i korišćenje bi trebalo takođe da bude skupo. Ako je dato besplatno na korišćenje to je razbacivanje novca građana", rekao je Kovačević.

Vrednost zemljišta na kojem je izgrađen objekat je, kako je rekao, od četvrtine do trećine vrednosti investicije, a ponekad je vrednije nego i sama zgrada.

"Nisam čuo da je za ovu zgradu raspisan tender, pa se očito ne radi u skladu sa zakonom", rekao je Kovačević.

Dodao je da mu nije jasno zbog čega se Vesić zahvaljuje ministru finansija Siniši Malom, zato što je on to ugovarao, kad je sam Vesić ministar građevinarstva.

Vesićevo saopštenje je, prema Kovačevićevim rečima, "tipična demagogija" jer se sam hvali, a javnosti nije jasno šta je u tome dobro, a ako je dobro, zašto nije obelodanjeno.

Ne znaju se, rekao je Kovačević, čak ni detalji o obimu Memorijalnog centra, da li će to biti "tabla na fasadi ili neki sobičak ili nešto treće, a važno je da ostane spomenik na nepravedno bombardovanje Srbije".

"Ne bi se vlast na ovaj način smela obraćati javnosti jer je sve sakriveno. Zašto ugovor nije objavljen, umesto da se interpretira", rekao je Kovačević.

U Vesićevom saopštenju navedene su reči generalnog direktora "Affinity Global Development" Ašera Abešepa koji je rekao da "projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar".

Abešepa je rekao da "rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost", pa nije jasno šta zapravo predviđa "rekonstrukcija", obnovu ili izgradnju novih zgrada.

Kompleks koji čine dve zgrade koje se kaskadno spuštaju prema Nemanjinoj ulici projektovao je arhitekta Nikola Dobrović, a izgrađene su u periodu između 1955. i 1966. godine i imaju status spomenika kulture.

U martu ove godine mediji su preneli da će tu zgradu srušiti zet Donalda Trampa i Džared Kušner i izgraditi hotel sa nekoliko kula.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Kušnerom prošle godine sreo na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je tada je na Instagramu napisao da je "ponosan što je imao priliku da izvršnom direktoru kompanije Afinity partners, jednom od najvećih globalnih igrača u domenu velikih ulaganja, detaljnije prezentuje neke od investicionih mogućnosti u Srbiji jer se ozbiljnost države upravo i meri veličinom investitora koji su zainteresovani da posluju u zemlji".

(Beta, 05.16.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »