BBC vesti na srpskom

Amerika: Bajden potpuno promenio stav, podržao reklasifikaciju marihuane

Reforma ne podrazumeva legalizovanje marihuane za rekreativnu upotrebu, već reklasifikaciju u manje opasnu supstancu.

BBC News pre 14 dana  |  Sem Kabral - BBC njuz,
A cannabis plant
Getty Images

Američko ministarstvo pravde zvanično je prešlo na reklasifikaciju kanabisa u manje opasnu supstancu, što je najveća reforma narkotika u zemlji u poslednjih 50 godina.

Predsednik Džo Bajden pozdravio je ovaj korak kao „važan u preokretanju dugogodišnjih nejednakosti", što je velika promena u njegovom stavu.

Bajden je pre tri decenije bio autor strogog krivičnog zakona, koji i dalje u Americi izaziva političke podele.

Nove zakonske promene mogle bi da mu pomognu da u izbornoj godini poveća podršku među mlađim glasačima, usled borbe za reizbor, posebno usred besa zbog rata u Gazi.

Novi predlog klasifikacije ne legalizuje marihuanu u potpunosti za rekreativnu upotrebu, koja je moguća u 24 američke savezne države, dok je marihuana u medicinske svrhe legalna u 38 saveznih država.

„Previše života je otežano zbog našeg neuspešnog pristupa marihuani", naveo je Bajden na Iksu, nekadašnjem Tviteru, odstupajući od uobičajene povučenosti prema pitanju kanabisa.

„Posvećen sam ispravljanju tih istorijskih nepravdi. Imate moju reč."

Predlog bi pitanje marihuane sa supstanci prve, najrestriktivnije kategorije, prebacio na treći nivo, gde su supstance koje imaju nizak ili umeren rizik od zloupotrebe.

To u praksi znači da američka savezna vlada marihuanu više ne bi gledala kao na drogu poput drugih supstanci ekstazi, heroin i LSD.

Zakonska promena bi verovatno dodatno ohrabrila legalnu industriju kanabisa, omogućavajući joj lakši pristup tradicionalnim bankarskim uslugama i investicijama.

Kao senator, Bajden je bio autor zakona iz 1994. koji se često navodi kao razlog masovnog zatvaranja nesrazmerno većeg broja crnaca zbog krivičnih dela povezanih sa drogom.

Bajden je prethodno i 2020. obećao da će dekriminalizovati upotrebu kanabisa.

Tada je rekao da ne veruje da bi iko trebalo da bude iza rešetaka zbog optužbi za posedovanje ili upotrebu u malim količinama.

Međutim, i dalje se protivio punoj legalizaciji.

Njegova administracija je umesto toga odobrila dva kruga masovnih pomilovanja za ljude koji su osuđeni za posedovanje kanabisa.

„Niko ne bi trebalo da bude u zatvoru samo zbog upotrebe ili posedovanja marihuane", napisao je na Iksu u četvrtak.

„Marihuana trenutno ima višu klasifikaciju od fentanila i metamfetamina - dva leka koji su ključni uzrok američke epidemiju predoziranja - što jednostavno nema smisla."

Formalnoj promeni pravila prethodi dugotrajan proces odobravanja, počevši od 60-dnevnog perioda javnog razmatranja.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

(BBC News, 05.17.2024)

BBC News

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »