Nikitin: Nedostatak obrazloženja glavni izazov za Ruse kojima Srbija 'otkazuje gostoprimstvo'

Beta pre 15 dana

Osnivač udruženja građana u Srbiji "Rusko demokratsko društvo" Pjotr Nikitin izjavio je danas da je glavni problemi Rusa kojima Srbija odbija zahtev za stalno nastanjenje to što ne dobijaju valjana obrazloženja za takve odluke organa nadležnih za zaštitu bezbednosti.

Nikitin je na konferenciji za novinare u Medija centru pod naslovom "Otkazivanje gostoprimstva" povodom proterivanja ruskih državljana iz Srbije kazao da namerava da danas s Irinom Tereh, njenim mužem Sergejem i sinom, i s Elenom Koposovom u Predsedništvu uruči peticiju i otvoreno pismo građana povodom odbijanja njihovih zahteva za stalno ili privremeno nastanjenje u Srbiji.

"U avgustu prošle godine su Terehovi podneli zahtev za stalno nastanjenje nakon pet godina provedenih u Srbiji, žive u Banji Koviljači gde važe za uglednu porodicu. Međutim njihovi zahtevi su odbijeni, a osnov koji je naveden u rešenju je da organ nadležni za zaštitu bezbednosti Srbije raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za odobrenje stalnog nastanjenja u Srbiji" - kazao je on.

Dodao je da je porodica Tereh podnela zahteve za produženje privremenog boravka koji su takođe odbijeni, a razlozi su "bezbednost Srbije i njenih građana" - kako su nadležni naveli. Isto je doživela i Elena Koposova.

Nikitin je naveo da jedini razlozi zbog kojih smatra da ta porodica nije dobila odobrenje, jete to što je Sergej rođen u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, iako je ceo život proveo u Rusiji, i to što su u pansionu koji porodica ima u Banji Koviljači od početka rata u Ukrajini boravili gosti iz Ukrajine.

"Čuo sam od Sergeja i Irine da se policija u Banji Koviljači raspitivala ko boravi u pansionima porodice Tereh. Nikakvog drugog objašnjenja nemamo i nije u pitanju čak ni politički aktivizam, što je inače bio razlog prošlih otkazivanja gostoprimstva Rusima. Ta porodica nigde nije javno govorila o svojim političkim stavovima, niti je učestvovala u političkim protestima", kazao je Nikitin.

Irina Terah je kazala da kada god ode u policiju povodom putanja svog boravka, dočekajuju je rečima: "Gde ste turisti!". Iznela je da joj njen sadašnji građansko-pravni status onemogućava da legalno radi u Srbiji, da ima zdravstveno osiguranje i da strahuje da svakog trenutka može biti proterana.

"Svakog dana se budim s mišlju šta će se desiti i šta će biti dalje, gde ćemo danas završiti" - kazala je Irina Terah, dodavši da je prikupila 102 potpisa podrške ljudi iz Banje Koviljače koji podržavaju rešenje njenog boravišta i prebivališta u Srbiji.

Rekla je da je, pošto nije dobila odgovor na pismo koje je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poslala u decembru, pokrenuta i peticija koju je do sada 1.371 građanin.

Nikitin je rekao da je odgovor nadležnih na zahtev Elene Koposove da dobije rešenje za stalno nastanjenje bio isti - da "ona predstavlja neprihvatljiv bezbednosni rizik" i da joj prvom odlukom bilo narađeno da napusti Srbiju, ali je  to rešenje hilo ukinuto zalaganjem udruženja "Rusko demokratsko društvo".

Koposova sada ima privremeni boravak, a njen zahtev za stalno nastanjenje je odbijen - kazao je on i dodao da je pripremljena ustavna žalba zbog postupanja institucija odgovornih za bezbednost Srbije koje su uskratile boravak nekim ruskim državljanima.

Nikitin vodi organizaciju koja se bavi slučajevima "otkazivanja gostoprimstva" državljanima Rusije u Srbiji. Osnovao  ju je pošto se i sam suočio sa zabranom ulaska u Srbiju uprkos tome što je imao rešenje za stalno prebivalište i što njegova porodica živi u Srbiji.

Izneo je da je "Rusko demokratsko društvo" prošlog meseca izbrisano iz registra pravnih lica, te postoji kao neformalno udruženje ruskih antiratnih volontera u Srbiji.

(Beta, 05.17.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »