Šmit: Srbija poštuje Dejtonski sporazum, Dodik nije uspeo da Vučića privuče na svoj put

Beta pre 14 dana

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit izjavio je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine."Moram reći da Srbija, kao potpisnica i kao pravni naslednik Jugoslavije, zaista poštuje osnovne strukture Dejtona, uključujući i teritorijalni integritet BiH", rekao je Šmit u intervjuu za Glas Amerike.

On je naveo da je "bilo nekih pokušaja" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da privuče predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svoj put, ali da nije u tome uspeo.

"Vidim da on, za sada, nije krenuo tim putem", kazao je Šmit.

Visoki predstavnik je naglasio da Dodik ne poštuje Dejtonski sporazum i da želi da u RS stvori paralelnu pravnu strukturu, koja bi mu dala laku mogućnost za otcepljenje.

"To nije samo pitanje Dejtona, već i funkcionalnosti i integriteta cele regije", kazao je Šmit.

Dalje je naveo da Evropska unija (UN) navikla da podstiče svoje argumente "šargarepom, a ne batinom", dok položaj visokog predstavnika daje "mnogo batina, ali malo mrkvi".

"Vidim da korištenje batine daje rezultate, uključujući i vršenje pritiska na Dodika. To je način da se nosi sa takvim ponašanjem i da se on stabilizuje", ocenio je Šmit.

Podsetio je da je na poslednjoj sednici Saveta bezbednosti UN rekao je međunarodna zajednica mora biti spremna da, ako postoji nastojanje za raspadom, da deluje.

Šmit je naglasio da rastući politički napadi na Dejtonski mirovni sporazum pokazuju da još ne postoji političko pomirenje među građanima, odnosno, kako je naveo, delovima političke klase Bosne i Hercegovine.

"Nažalost, političke grupe zauzimaju etnonacionalistički pristup. U ovoj političkoj strukturi, neki ljudi kompromis smatraju znakom slabosti", ocenio je Šmit.

(Beta, 05.18.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Balkan, najnovije vesti »