Salman Rušdi: Palestinska država nalikovala bi talibanskoj

Beta pre 22 dana

Britanski pisac indijskog porekla Salman Rušdi, autor kontroverznog romana "Satanski stihovi" zbog kojeg je Iran krajem osamdesetih godina 20. veka, protiv njega izdao fatvu, izjavio je da, kada bi palestinskom državom rukovodio Hamas, ona bila nalik na Taliban-državu.

"Činjenica je da svaka normalna osoba može samo biti šokirana onim što se dešava u Gazi upravo sada, nivoom smrti nevinih", rekao je Ruždi u intervjuu za Bild, govoreći o demonstracijama u znak podrške Palestincima, na nekoliko univerziteta.

"Ali mislim da bi demonstranti trebali takođe da pomenu Hamas. Jer je sve počelo sa njima. Hamas je teroristička organizacija. I čudno je da mlad progresivan student političar podržava fašističku terorističku državu jer na izvestan način oni to rade", ocenio je Rušdi.

On je bio meta terorističkog napada muslimana u Americi pre nepune dve godine, u kojem je teško ranjen i oslepeo na jedno oko, podsećaju agencije.

"Oni traže slobodnu Palestinu, oslobađanje Palestine. Ja sam bio za odvojenu palestinsku državu većim delom svog života. Ali ako bi postojala palestinska država sada, njom bi upravljao Hamas i bila bi nalik na Taliban-državu. Je li to ono što progresivni pokreti levice Zapada žele da stvore", upitao je Rušdi.

(Beta, 05.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Svet, najnovije vesti »