Albahari (PSG): Beograd ne sprovodi u dovoljnoj meri reforme koje su neophodne za EU

Beta pre 24 dana

Funkcioner Pokreta slobodnih građana Natan Albahari je danas kritikovao stavove ministarke Tanje Miščević o evropskim integracijama Srbije, te ocenio da proces pridruživanja "beskrajno traje" jer Beograd "godinama unazad ne sprovodi u dovoljnoj meri reforme koje su neophodne za pridruženje EU".

Miščević, ministarka za evropske integracije je ranije danas kazala da je Srbija mnogo uradila u procesu evrointegracija, uključujući reforme u pravosuđu, izmenu medijske strategije i usvajanje medijskih zakona.

Tu je ubrojala i usklađivanje vizne politike i saradnju sa Kancelarijom OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na poboljšanju izbornih procesa.

"Potrebno je da mi neko pojasni šta to Srbija nije uradila. I ovde ću da dodam priču koja se odnosi na činjenicu da Srbija nije politički neutralna u odnosu na rat u Ukrajini – naportiv, i da je konstruktivna strana u dijalogu Beograda i Prištine", kazala je Miščević.

Kako je navela, "ima mnogo stvari koje i politički i tehnički otvaraju prostor da Srbija nastavi svoj proces".

Albahari smatra da je glavni problem i razlog što proces pridruženja beskrajno traje taj da Srbija godinama unazad ne sprovodi, kako je naveo, u dovoljnoj meri reforme koje su neophodne za pridruženje EU.

"Pita ministarka Miščević, u sada već drugom mandatu, za pojašnjenje šta to Srbija nije uradila. A odgovori su u svim oblastima", kazao je on, piše u sapštenju.

Tu je ubrojao pad Srbije u nivou medijskih sloboda za sedam mesta u poslednjih godinu dana, nefunkcionalni REM-a, nedostak vladavine prava, slobodnog tržišta.

Dodao je da "Miščević ispravno konstatuje da je proces proširenja i politički", ali, kako je naveo, propušta da ukaže na sve pogrešne političke signale koje ova vlada šalje EU.

Tu je ubrojao izbor sankcionisanih i proruskih ministara u novu vladu, koketiranja sa BRIKS-om i drugim autokratskim režimima, napade na evroparlamentarce, ili odbijanja da se sprovede istraga o dešavanjima u Banjskoj.

"Sve ovo predstavlja stalno udaljavanje od vrednosti i pitanja koja su ključni politički temelji EU i njenih država članica, a i neophodni za pridruživanje Srbije", rekao je on.

(Beta, 05.21.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »