Nova vlada nastavila staru praksu, ne bira direktore na konkursu, nego ih imenuje

Beta pre 12 dana

Izborom bivše ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković na mesto v.d. direktora preduzeća Infrastruktura železnice Srbije i Zorana Anđelkovića za v.d. direktora Pošte Srbije, nova Vlada pokazala je da nastavlja staru praksu kršenja odredbi Zakona o javnim preduzećima koji se tiču izbora direktora na javnom konkursu, preneo je danas Forbs Srbija.

Prema poslednjem istraživanju organizacije Transparentnost Srbija od 34 preduzeća koja se nalaze na spisku Ministarstva privrede i na koje se primenjuje Zakon o javnim preduzećima, njih 17 nijedan jedini dan nije imalo direktora izabranog na konkursu.

U 22 firme direktori su bili u v.d. stanju, a od tog broja za 18 njih je mandat od godinu dana, kolika je maksimalna granica za vršioce dužnosti, odavno istekao.

"To su građani koji bespravno sede u kancelarijama direktora, a faktički upravljaju javnim resursima čija se vrednost meri milijardama evra", saopštila je tada Transparentnost Srbija.

Isto istraživanje pokazalo je i da je u tri javna preduzeća mandat direktora istekao, niti su u v.d. statusu, niti su na zakonit način izabrani i postavljeni. U jednom od njih je Skupština preduzeća izabrala direktora bez sprovedenog konkursa.Najduži staž vršioca dužnosti direktora među direktorima javnih preduzeća u Srbiji ima direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović. Na tu funkciju izabran je 2008. godine, a Vlada ga je novembra 2012. pre usvajanja Zakona o javnim preduzećima, reizabrala na istu funkciju.

Pošto je Zakon o javnim preduzećima iz 2012. propisivao obavezan konkurs za izbor direktora, vlast se ipak oglušila o ove odredbe i odlučila da ne raspisuje konkurse za nekoliko javnih preduzeća čiji su direktori birani pre stupanja ovog propisa na snagu.

Bajatoviću je drugi mandat istekao 2016. godine, a u ovom preduzeću je naredne godine raspisan konkurs koji nikada nije okončan. Isto se desilo i sa konkursom iz 2021.

Bajatović je tako direktor Srbijagasa već 16 godina, a prema tvrdnjama Transparentnost Srbija, oni nisu pronašli rešenje o imenovanju direktora ili vršioca dužnosti direktora Srbijagasa. Na sajtu ovog preduzeća piše samo da je generalni direktor Dušan Bajatović i da je imenovan na tu poziciju 2008.

V. d. direktora Puteva Srbje Zoran Drobnjak prvi put za direktora ovog javnog preduzeća izabran još 2007. godine i to na predlog Vlade Vojislava Koštunice.

Njegov status menja se, međutim, četiri godine kasnije, pošto je tokom 2011. godine reizabran, ali kao v. d.i u tom statusu je poslednjih 13 godina. U Putevima Srbije je poslednjoj deceniji dva puta bio raspisan konkurs za izbor direktora, ali nijednom nije sproveden do kraja.

Vršilac dužnosti direktora Srbijašuma sedam godina je Igor Braunović. Na čelo tog javnog preduzeća, Braunović istaknuti član Socijalističke partije Srbije, došao je 2010. Četiri godine je bio zakonski zastupnik ovog preduzeća sa svim pravima i obavezama direktora.Na mesto v. d. generalnog direktora Srbijašuma izabran je decembra 2017, rešenjem Vlade Srbije. I u Srbijašumama je tokom 2015. i 2017. godine raspisan konkurs za izbor direktora, ali njihova procedura nijednom nije sprovedena do kraja.

Toliki staž na mestu v.d. direktora ima i prvi čovek Državne lutrije Srbije, Simonida Kažić. Imenovana je za v.d. direktora, rešenjem Vlade, maja 2017. pošto je prethodno smenjen njen prethodnik Nenad Lazarević.Februara te godine u ovom javnom preduzeću raspisan je konkurs za izbor prvog čoveka, ali je tri meseca kasnije, umesto izbora na konkursu, Kažić izabrana, odlukom Vlade. Konkurs, kao i u drugim preduzećima, nije još okončan.

I v. d. direktora preduzeća Srbija kargo Dušan Garibović je u tom statusu sedam godina. Pre nego što je septembra 2017. godine imenovan za v. d. direktora tog preduzeća Garibović je bio v. d. u drugom preduzeću u sastavu Železnica – Infrastruktura železnice Srbije.

Garibovićeva karijera v. d. direktora traje tako od jula 2015, odnosno, od trenutka kada su odlukom Vlade Srbije osnovana tri nova preduzeća (Srbija voz, Infrastruktura železnice Srbije i Srbija Kargo), samo što su 2017. on i Miroljub Jevtić rotirali fotelje. Garibović je prešao na čelo Srbija Kargo, a Jevtić odatle na čelo Infrastruktura železnice.I u ovom preduzeću su najpre 2016. a onda i 2017. godine raspisivani konkursi za izbor generalnog direktora, ali do sada nisu okončani.

Pet godina je u satusu v. d. direktora Železnice Srbije Goran Adžić. On je na čelo tog preduzeća došao, aprila 2019. godine pošto ga je Vlada Srbije imenovala na funkciju.

Vršilac dužnosti direktora Transnafte u trajanju od pet godina je Bogdan Kuzmanović. Transnafta je poslednjih godina akcionarsko društvo, ali je istovremeno i na spisku preduzeća na koja se primenjuje Zakon o javnim preduzećima.Kuzmanović je na čelo tog preduzeća došao, rešenjem Vlade Srbije iz novembra 2019. kao v. d. direktor, pošto je njegov prethodnik Tomislav Basta razrešen dužnosti na sopstveni zahtev.  

V. d. direktora u trajanju od četiri godine je Aleksandar Antić, prvi čovek Koridora Srbije. Koridori Srbije su od svog osnivanja društvo sa ograničenom odgovornošću, ali se i na njih primenjuje Zakon o javnim preduzećima, što znači da pravila za izbor direktora, kao i trajanje v. d. statusa važe jednako kao i za javna preduzeća.Antić je na tu poziciju postavljen 2020. godine nakon što je u tadašnjoj raspodeli ministarskih funkcija ostao bez resora. Visoki je funkcioner Socijalističke partije Srbije.

V. d. direktora rudnika Resavica je tri godine Saša Spasić. U tom preduzeću su u poslednjih 10 godina raspisivana tri konkursa za izbor direktora, ali nijedan nije okončan izborom. Spasić je na čelo Resavice došao jula 2021. godine, rešenjem o imenovanju Vlade Srbije i na tom mestu zamenio je Marka Vukovića koji je prethodno razrešen zbog hapšenja pod sumnjom da je primio mito.Među najmlađima po stažu među ovim direktorima je Ivan Bulajić, nekadašnji saradnik Tomislava Momirovića, ministra trgovine, koji je juna 2022. godine imenovan za v.d. direktora preduzeća Srbija voz.

Nekadašnji ministar prosvete Mladen Šarčević postavljen je rešenjem Vlade Srbije januara 2023. godine za v.d. direktora Službenog glasnika i u tom statusu je jednu godinu i četiri meseca.

Da nije smenjen pre neki dan, na ovoj listi svakako bi se našao i dojučerašnji v. d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević koji je ovu funkciju obavljao više od tri godine.

Među retkim direktorima državnih i javnih preduzeća koji su izabrani na konkursima su generalni direktor Elektromreže Srbije Jelena Matejić i direktor JP Srbijavode Goran Puzović.

(Beta, 05.22.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »