Hrvatski Domovinski pokret protivi se da Pupovac bude na čelu Odbora za nacionalne manjine

Beta pre 23 dana

 Desničarski Domovinski pokret (DP) usprotivio se mogućem izboru poslanika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca za predsednika Odbora za nacionalne manjine i tako doveo do privih neslaganja u tek formiranoj vladajućoj većini u Hrvatskoj.

Tenzije između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i njihovog manjeg koalicionog partnera izazvala je najava Kluba poslanika nacionalnih manjina da će Pupovca predložiti za predsednika Odbora, zbog čega je danas privemeno ta tačka skinuta s dnevnog reda Odbora za izbor i imenovanja.

Uslov DP za sklapanje koalicionog sporazuma s HDZ bio je da SDSS ne bude deo vladajuće koalicije i vlade. Zbog toga tri poslanika SDSS nisu podržala treću vladu premijera i predsednika HDZ Andreja Plenkovića.

Iz DP su rekli da im je neprihvatljivo da na čelu Odbora koji spada u kvotu parlamentrane većine bude neko iz SDSS, zapretivši da bi izbor Pupovca mogao da ugrozi vladajuću većinu.

Predstavnik italijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je danas da će na sastanku Kluba nacionalnih manjina predložiti da predsednik Odbora bude Pupovac i da Klub ne daje druge predloge.

"Bićemo jedinstveni, jer je Pupovac čovek kojim ima najviše iskustva, posle mene, ali ja sam potpredsednik Sabora", rekao je Radin, preneo je Jutarnji list.

On je dodao da DP-u treba objasniti da je praksa da o predsedniku Odbora za nacionalne manjine uvek odlučuju poslanici manjina.

Za razliku od njega, predsednik Kluba poslanika nacionalnih manjina Vladimir Bilek ranije je izjavio da tek treba da razgovaraju ko će biti njihov kandidat za predsednika Odbora.

Hrvatski mediji spekulišu da je HDZ bio spreman da podrži Pupovca kao pokušaj da kompenzuje to što je na zahtev DP morao da isključi tri poslanika SDSS iz vladajuće većine.

Poslanik HDZ Ivan Malenica rekao je novinarima da HDZ nema nikakve veze s predlaganjem kandidata za predsednika Odbora za nacionalne manjine, jer je taj izbor u nadležnosti Kluba nacionalnih manjina.

(Beta, 05.24.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Svet, najnovije vesti »