Rezolucija o Srebrenici je usvojena, ali se reakcije ne stišavaju: "To je isključivo političke naravi, pravno se ništa neće promeniti" (video)

Blic pre 22 dana
Rezolucija o Srebrenici je usvojena, ali se reakcije ne stišavaju: "To je isključivo političke naravi, pravno se ništa…

Brojne i snažne reakcije nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj Skupštini Ujedinjenih Nacija. Posle predsednika države i šefa diplomatije, oglasili su se premijer, gotovo svi ministri, predsednica parlamenta - nezadovoljni usvajanjem, ali zadovoljni činjenicom da se do Rezolucijom došlo tankom većinom. Poruka iz Srbije je jasna - Rezolucija ne vodi pomirenju, već otvara Pandorinu kutiju i produbljuje tenzije. Kakva je snaga Rezolucije i šta će regionu i svetu novo doneti?

Kako se očekivalo - tako je i bilo. Među 84 glasa "za" iznenađenja nije bilo. Većina zapadnih i skoro sve balkanske zemlje podržale su donošenje Rezolucije. Izuzetak je Mađarska - jedina iz regiona glasala je protiv. Svoju podršku Srbiji potvrdile su i Kina i Rusija. - Videlo se iz nastupa Nemačke ambasadorke da im je bio interes da bivše jugoslovenske republike stanu iza toga i da se postigne neka vrsta konsenzusa. Mene ne čudi ni Slovenija, ni Hrvatska. Oni su od

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »