Vatikan: Glumac Roberto Beninji i papa Franja obeležili Svetski dan mladih

Beta pre 21 dana

Italijanski glumac i reditelj Roberto Beninji (Benigni) tokom pola sata u Vatiku je danas "ukrao slavu" poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje humorističnim monologom na kraju manifestacije Svetski dan mladih.

Beninji, trostruki dobitnik Oskara 1999. godine, uneo je dašak ležernosti na kraju religiozne ceremonije, prvo pozdravivši "sve važne ljude" i pretvarajući se da je pritom zaboravio - papu.

Potom se ​​odmah okrenemo prema poglavaru crkve i uz osmeh mu rekao: "Hteo bih da dođem da Vas poljubim, i da ovde zaplešemo tango pošto ste Argentinac", rekao je glumac.

"Na ulazu su mi dva švajcarska stražara rekal 'Gospodine Beninji, možete da radite šta hoćete, osim jedne stvari, ne možete da dodirujete papu'. Poljubac, a poljubac mogu da dam, čemu služe poljupci, ako ne možemo da ih delimo?", rekao je glumac približavajući se papi kojeg je potom poljubio u oba obraza.

Nastavio je u istom tonu još pola sata, smenjujući šale i ozbiljne savete deci, predlažući papi da bude njegov kandidat za sledeće izbore, ili govoreći deci da neguju svoje snove jer među njima može biti skriven budući afrički papa, azijski papa, ili prva žena papa.

Papa Franja je prethodno zatvorio prvi Svetski dan deteta klasičnom misom na Trgu Svetog Petra u prisustvu desetina hiljada vernika, dece i roditelja.

Argentinski papa (87) je misu, kojoj je prisustvovala i premijerka Đorđa Meloni, započeo tako što je deci savetovao da se mole pre svega za mir.

(Beta, 05.26.2024)

Pročitajte još

Ključne reči

Društvo, najnovije vesti »